כשהפרומואים הראשונים של "חטופים" התחילו לכרוך את המסך, היו אנשים שדאגו. הם דאגו לשלומה של משפחת שליט ומשפחות אחרות שיקיריהן היו או עדיין שוהים בשבי. הם דאגו לשלומה של החברה הישראלית, שאולי עדיין לא בשלה לסדרה על נושאים כל כך קרובים. הם דאגו שסדרה כזאת תהיה פוליטית מדי, כלי נוסף בידיים של אנשי התקשורת שמנסים לקדם אג'נדה מסויימת בכל הקשור לשבויים.
גם אני חששתי מ"חטופים". או יותר נכון, חששתי מקשת. אין לי שום בעיה עם סדרות שעוסקות בנושאים קשים, אפילו אם הם נושאים שקרובים ללב של כולנו. להיפך. אני חושב שטלוויזיה צריכה לדעת גם בדברים דליקים כאלה, לחקור אותם, להציג אותם. מצד שני - גם אני חושב שנושא כזה צריך להיות מטופל בכפפות של משי, ולקשת, כידוע, ממש אין כפפות כאלה בארון. לא לא. קשת עושה טלוויזיה לכל העם, האמא של האמא של הפופוליזם. בשביל קשת הרייטינג הוא האלוהים. אין בזה שום דבר רע, ועובדה שהולך להם מצויין. השאלה היא אם זכיינית כזאת יכולה לטפל בנושא החטופים ברגישות ובעדינות הנדרשת.
התשובה, לפי שלושת רבעי הפרק הראשון שראיתי, אמביוולנטית. מצד אחד, אני לא חושב שלאזרחי ישראל תהיה בעיה עם "חטופים". היא סדרה עדינה (לפחות בינתיים), בלי מסרים חתרניים מדי, בלי הומור שיוכל להתפס כ"לא ראוי". בינתיים היא טלנובלה באווירה קצת קודרת, אך עדיין טלנובלה, שזה אומר שזו סדרת פרווה - וסדרות פרווה קל מאוד לקבל. מצד שני - אלוהים אדירים, זו סדרה על חטופים, למה אנחנו צריכים לקבל רק פרווה? למה אי אפשר ללכת רחוק יותר? לא הרבה יותר, לא לשבור שום כלים, אבל להתקדם קצת? לנסות ליצור דרמה במקום טלנובלה? משהו? חבל שנושא כזה זוכה לטיפול כל כך... סטנדרטי.
ועדיין, גם זו לא הבעיה הגדולה שלי מ"חטופים". הבעיה העיקרית, שגרמה לי להפסיק את הצפייה בשיאה, היא הביצוע. מדהים אותי שבסדרה שבועית עם יחסית מעט פרקים ישנה רמה כל כך נמוכה של תסריט, בימוי ועריכה. הפרק הראשון הציג רצף של קלישאות קולנועיות אחת אחרי השנייה, שוודאי גרמו לכל צופה שרואה כמות סבירה של סרטים-סדרות לאבד כל קשר רגשי לדמויות ברגע שהוצגו (ראש העיסקה מנגב את מצחו מזיעה בזמן שהמצלמה מתקרבת לאיטה לחריץ הדלת? נו די. חיבוק הזייתי של אחת הדמויות עם אחיה המת, בזמן שהמצלמה מסתובבת סביבם והרקע יוצא מפוקוס? פחחחח). העריכה לא הציגה קצב אחיד לפרק, ולכן שברה כל נסיון ליצור מתח של ממש (וגם ברגעים המוצלחים יותר של בניית המתח, זו הייתה בנייה מלאכותית מדי, מורגשת מדי). המשחק היה מאכזב (עוד על כך בהמשך), הצילום היה גרנדיוזי בלבד (הבנו שהיה לכם מנוף, אבל זו לא באמת סיבה להשתמש בו בכל סצנה שמתרחשת בחוץ) ובתסריט לא הצלחתי למצוא ולו שורת סאבטקסט אחת.
קיצר - בעוד כל מיני אנשים אולי ימליצו להתרחק מחטופים בגלל הנושא הנפיץ שלה - אני אהיה הרבה יותר קונקרטי: תתרחקו מחטופים, פשוט כי היא גרועה.
והערה נוספת: לא ברור לי למה "קשת" משדרים באיכות שידור כל כך נמוכה. הסדרה צולמה במסך רחב (16:9), אך שידורי ערוץ 2 משום מה לא נתמכים בפורמט הרחב של ממירי הכבלים והלווין (שמציגים את כל התמונה הרחבה על מסכים רחבים, ויוצרים בעצמם קווים אופקיים במסכים רגילים). המשמעות היא שבעלי טלוויזיות רחבות או צפו בתמונה מאוד מאוד מתוחה, או בתמונה רחבה בפרופורציות נכונות, אך שמקיפה אותה מסגרת ענקית. מכיוון שאני לא אוהב להתעסק עם הפרופורציות של התמונה, אני קבלתי את החטופים במסגרת. ניסיתי להתחכם והשתמשתי במנגנון הזום במסך שלי, שפשוט חותך את המסגרת ועושה זום עצבני לתמונה (ובדרך מוריד את האיכות שלה), אבל ככה פספסתי את הכתוביות לעברית - שהיו קריטיות במקרה הזה, מכיוון ש-90% מהשחקנים ממלמלים כל הזמן, ופשוט לא ניתן להבין את מה שהם אומרים בלי תרגום (שלא לדבר על קטעים שלמים בערבית, שפה שאני לא מבין כלל). ידוע שכמעט כל הפקה ישראלית מציגה פס קול לא מושלם, מכיוון שהקלטת פסקול היא אומנות שעדיין לא יודעים ליישם בארץ - ואם ידוע להפקה שזה המצב, אז ראוי שהם לפחות ידעו למצוא שחקנים שמדברים באופן ברור וחזק. חבל שכשללא מעט צופים יש ממירים מתוחכמים יחסית, שמסוגלים כבר להעביר שידורי HD ומסך רחב ואפילו פס קול איכותי בסראונד - האיכות של הסדרה הזאת נופלת בגלל דברים כאלה.
כשהפרומואים הראשונים של "חטופים" התחילו לכרוך את המסך, היו אנשים שדאגו. הם דאגו לשלומה של משפחת שליט ומשפחות אחרות שיקיריהן היו או עדיין שוהים בשבי. הם דאגו לשלומה של החברה הישראלית, שאולי עדיין לא בשלה לסדרה על נושאים כל כך קרובים. הם דאגו שסדרה כזאת תהיה פוליטית מדי, כלי נוסף בידיים של אנשי התקשורת שמנסים לקדם אג'נדה מסויימת בכל הקשור לשבויים.
גם אני חששתי מ"חטופים". או יותר נכון, חששתי מקשת. אין לי שום בעיה עם סדרות שעוסקות בנושאים קשים, אפילו אם הם נושאים שקרובים ללב של כולנו. להיפך. אני חושב שטלוויזיה צריכה לדעת גם בדברים דליקים כאלה, לחקור אותם, להציג אותם. מצד שני - גם אני חושב שנושא כזה צריך להיות מטופל בכפפות של משי, ולקשת, כידוע, ממש אין כפפות כאלה בארון. לא לא. קשת עושה טלוויזיה לכל העם, האמא של האמא של הפופוליזם. בשביל קשת הרייטינג הוא האלוהים. אין בזה שום דבר רע, ועובדה שהולך להם מצויין. השאלה היא אם זכיינית כזאת יכולה לטפל בנושא החטופים ברגישות ובעדינות הנדרשת.
התשובה, לפי שלושת רבעי הפרק הראשון שראיתי, אמביוולנטית. מצד אחד, אני לא חושב שלאזרחי ישראל תהיה בעיה עם "חטופים". היא סדרה עדינה (לפחות בינתיים), בלי מסרים חתרניים מדי, בלי הומור שיוכל להתפס כ"לא ראוי". בינתיים היא טלנובלה באווירה קצת קודרת, אך עדיין טלנובלה, שזה אומר שזו סדרת פרווה - וסדרות פרווה קל מאוד לקבל. מצד שני - אלוהים אדירים, זו סדרה על חטופים, למה אנחנו צריכים לקבל רק פרווה? למה אי אפשר ללכת רחוק יותר? לא הרבה יותר, לא לשבור שום כלים, אבל להתקדם קצת? לנסות ליצור דרמה במקום טלנובלה? משהו? חבל שנושא כזה זוכה לטיפול כל כך... סטנדרטי.
ועדיין, גם זו לא הבעיה הגדולה שלי מ"חטופים". הבעיה העיקרית, שגרמה לי להפסיק את הצפייה בשיאה, היא הביצוע. מדהים אותי שבסדרה שבועית עם יחסית מעט פרקים ישנה רמה כל כך נמוכה של תסריט, בימוי ועריכה. הפרק הראשון הציג רצף של קלישאות קולנועיות אחת אחרי השנייה, שוודאי גרמו לכל צופה שרואה כמות סבירה של סרטים-סדרות לאבד כל קשר רגשי לדמויות ברגע שהוצגו (ראש העיסקה מנגב את מצחו מזיעה בזמן שהמצלמה מתקרבת לאיטה לחריץ הדלת? נו די. חיבוק הזייתי של אחת הדמויות עם אחיה המת, בזמן שהמצלמה מסתובבת סביבם והרקע יוצא מפוקוס? פחחחח). העריכה לא הציגה קצב אחיד לפרק, ולכן שברה כל נסיון ליצור מתח של ממש (וגם ברגעים המוצלחים יותר של בניית המתח, זו הייתה בנייה מלאכותית מדי, מורגשת מדי). המשחק היה מאכזב (עוד על כך בהמשך), הצילום היה גרנדיוזי בלבד (הבנו שהיה לכם מנוף, אבל זו לא באמת סיבה להשתמש בו בכל סצנה שמתרחשת בחוץ) ובתסריט לא הצלחתי למצוא ולו שורת סאבטקסט אחת.
קיצר - בעוד כל מיני אנשים אולי ימליצו להתרחק מחטופים בגלל הנושא הנפיץ שלה - אני אהיה הרבה יותר קונקרטי: תתרחקו מחטופים, פשוט כי היא גרועה.
והערה נוספת: לא ברור לי למה "קשת" משדרים באיכות שידור כל כך נמוכה. הסדרה צולמה במסך רחב (16:9), אך שידורי ערוץ 2 משום מה לא נתמכים בפורמט הרחב של ממירי הכבלים והלווין (שמציגים את כל התמונה הרחבה על מסכים רחבים, ויוצרים בעצמם קווים אופקיים במסכים רגילים). המשמעות היא שבעלי טלוויזיות רחבות או צפו בתמונה מאוד מאוד מתוחה, או בתמונה רחבה בפרופורציות נכונות, אך שמקיפה אותה מסגרת ענקית. מכיוון שאני לא אוהב להתעסק עם הפרופורציות של התמונה, אני קבלתי את החטופים במסגרת. ניסיתי להתחכם והשתמשתי במנגנון הזום במסך שלי, שפשוט חותך את המסגרת ועושה זום עצבני לתמונה (ובדרך מוריד את האיכות שלה), אבל ככה פספסתי את הכתוביות לעברית - שהיו קריטיות במקרה הזה, מכיוון ש-90% מהשחקנים ממלמלים כל הזמן, ופשוט לא ניתן להבין את מה שהם אומרים בלי תרגום (שלא לדבר על קטעים שלמים בערבית, שפה שאני לא מבין כלל). ידוע שכמעט כל הפקה ישראלית מציגה פס קול לא מושלם, מכיוון שהקלטת פסקול היא אומנות שעדיין לא יודעים ליישם בארץ - ואם ידוע להפקה שזה המצב, אז ראוי שהם לפחות ידעו למצוא שחקנים שמדברים באופן ברור וחזק. חבל שכשללא מעט צופים יש ממירים מתוחכמים יחסית, שמסוגלים כבר להעביר שידורי HD ומסך רחב ואפילו פס קול איכותי בסראונד - האיכות של הסדרה הזאת נופלת בגלל דברים כאלה.
בתגובה ל: חטופים (אין ספויילרים, יש ביקורת קשה) מאת: erezronen מראש לא ציפיתי ליותר מדי, אבל איזו סדרה נוראית.
מעבר לזה שמגעיל אותי הניצול הציני של הסיטואציה, הדמויות נוראיות, הכתיבה משעממת, המשחק עלוב והתקדמות העלילה איטית ומייגעת, אבל אם יש משהו שבאמת הוציא אותי מדעתי זה כמה שהסדרה לוקחת את עצמה ברצינות.
זה פשוט מאכזב בכל פעם מחדש, ואם סדרות מהסוג הזה אמורות להיות הסוגה העלית של היצירה המקורית, אז אני מעדיף להשאר עם ה"רדידות" של האח הגדול.
לעומת זאת, התחלתי השבוע לראות את "סרוגים". פתאום בא לי, אחרי שבעבר כבר ראיתי את שני הפרקים הראשונים ולא היה לי כח להמשיך. סדרה נהדרת. אני מתמוגג מכל רגע. למרות שהיא עוסקת בעולם שאני מתעב, היא מצליחה להראות כמה מהצדדים הפחות מכוערים שלו. היא כתובה כל כך טוב, שנונה וקולחת, ואפילו השחקנים, שאת רובם אני לא מחבב במיוחד, עושים עבודה נהדרת. פשוט תענוג, וחבל שיש כל כך מעט סדרות ישראליות כאלה.
בתגובה ל: מתעב? למה? מאת: איציק 21 אולי כי גם הם תתי-אדם.
בתגובה ל: כן, יהיה מעניין לשמוע. מאת: SabreS Sagol אני יכול לשרוף עכשיו כמה שעות וכמה עמודי פורום בנסיון להסביר מה גורם לי לסלידה כה עמוקה מדת בכלל ומהדת היהודית בפרט, אבל למה שאבזבז אנרגיות שליליות? מה גם שסביר להניח שזה יצור מפלצת בדמות שרשור אוף-טופיק מכוער מהסוג שאנחנו ממש לא אוהבים.
לכן, במקום זאת, אפנה אותכם לסרטו המופלא של ביל מהאר המופלא, Religulous
בסרט הוא מצליח להעביר בצורה מושלמת את כל מה שהוא (ומסתבר שגם אני) חושב על דת, וכמה שהאנשים שהולכים אחריה בעיניים עצומות הם נלעגים ומגוכחים. הוא גם לא מתעלם מהעובדה שאחרי האסונות האקולוגים שבני-האדם מתעקשים להמשיך להמיט על עצמם, הדת היא הסכנה הגדולה ביותר להמשך קיומה של האנושות (והוא עושה זאת במונולוג נפלא בסיום הסרט).
בתגובה ל: שמעו... מאת: Krunos למרות ההערכה הרבה שיש לי לביל מאהר, יש לו נטייה מאוד לא סימפטית לטעמי לבקר וללעוג לאנשים במקום לבקר וללעוג לרעיונות. וזה נכון גם לנושאים אחרים שהוא עוסק בהם. לקרוא לאנשים "טיפשים" זה נראה לי סתמי וחוטא למטרה.
בתגובה ל: לא אהבתי את הסרט מאת: _A_P_ רוב הסרט הוא פשוט מנסה לשים לאנשים מראה מול הפנים, כדי שיבינו כמה מגוחכים הם נראים ובעיקר נשמעים, אבל זה לא ממש עוזר, כי מדובר בשטופי מוח חסרי יכולת חשיבה עצמאית.
דרך אגב - החלק האהוב עלי בסרט, שהוא כמובן גם המגוחך ביותר, הוא הביקור במכון לשמירת השבת, או איך שלא קוראים למקום המטופש הזה שמפתח עזרים שמטרתם לעזור לצבועים לחלל ולשמור שבת בו זמנית.
בתגובה ל: לא מסכים מאת: Krunos לבקר רעיונות דתיים- מעולה. לבקר מוסדות דתיים- עלא כיפאק. לבקר מנהיגים דתיים- אדרבא. לבקר (ללעוג, למעשה) אנשים דתיים- טעם רע, בשבילי.
בתגובה ל: חטופים (אין ספויילרים, יש ביקורת קשה) מאת: erezronen כמות מסחררת של קלישאות הועפה עלינו, מצער עד מאוד. האומץ היחיד בכל הקשור לסדרה הזו, לפחות על פי הפרק הראשון, הוא ההתעסקות בנושא כה נפיץ. כל השאר הזכיר מיליון דברים אחרים.
בתגובה ל: פשוט משעמם מאת: לירון ק התסריט השבלוני,המשחק ההיסטרי של יעל אבקסיס,הדמות של הבת שלה שעונה על כל סטריאוטיפ אפשרי ולא לשכוח את אסי כהן בתור קספר,הרוח הידידותית. אולי אני אתבדה והיא תשתפר,אבל משום מה לא ניראה לי. בשורה תחתונה:טלנובלה שעושה פרסום סמוי לדודג'.
בתגובה ל: כן,משעמם מאת: לירון ק תחכים אותי - איך אמורה להתנהג דמות שגילתה שבעלה חוזר הביתה אחרי 17 שנים?
גמר חתימה טובה
בתגובה ל: "היסטרי"? מאת: איציק 21 האמת היא שלהחכים אותך אני לא מסוגל. מה שכן אני יכול זה לשתף אותך בהרגשה שלי שככה יעל אבקסיס היתה מגיבה לכל סיטואציה. אבל אולי באמת זה רק אני.
בתגובה ל: חטופים (אין ספויילרים, יש ביקורת קשה) מאת: erezronen ללא תוכן
אלא אם כן יש לך מקינטוש, ואז אתה לא מספיק טוב בשביל קשת. או שבעצם, אז קשת לא מספיק טובים בשבילך.
תוקן על ידי yaddo 7/3/2010 20:16
בתגובה ל: כאן מאת: erezronen חפש בגוגל XBMC, ותתקין (יש גרסאות לחלונות, למק, ל XBOX, ללינוקס...), אחרי זה חפש תוסף בשם XBMAKO ואם יש לך מסך בגודל סביר ושלט רחוק (אפשר למצוא באי-ביי ב-5$) סידרת לך VOD אינטרנטי בנוחות מושלמת.
בתגובה ל: גם אם יש לך מק וגם אם לא מאת: Krunos ללא תוכן
בתגובה ל: עדיף boxee מאת: דור
ובנימה רצינית יותר, קשת שונאת יותר ממקים, כך מסתבר.
אני לא חלק מהטקסט. אני סתם חתימה
בתגובה ל: עדיף boxee מאת: דור בוקסי זו מערכת סגורה באופן יחסי. לא כל אחד יכול לפתח לה פלאג-אינס. אתה צריך להשתמש באלה שכבר מובנים בתוכנה, ורבים מהם בכלל לא זמינים מחוץ לארה"ב.
זו תוכנה נחמדה והכל, אבל היא למעשה XBMC בתחפושת.
היתרון היחיד שלה היא שגרסאת הבטא שלה כבר תומכת בהאצת חומרה. מה שאומר שניתן לצפות בה בתכני 1080P גם עם מחשב ישן, כל עוד יש כרטיס גראפי מודרני, אבל גם XBMC בקרוב מאוד תתמוך בכך (ולמעשה כבר תומכת בגרסאות הפיתוח שניתן להוריד מהאתר שלהם)
בתגובה ל: חטופים (אין ספויילרים, יש ביקורת קשה) מאת: erezronen היות ותמונות הפרומו הסתירו את פני ה"חטופים" וכל יחסי הציבור התמקדו בתפקידים הנשיים בלבד, הנחתי שתהיה איזו הברקת ליהוק מפתיעה שתיחשף לה עם שחרורם. כמו שזה נראה, הכי רחוק שהם הלכו זה להביא את אסי כהן על תקן מאור כהן בארץ נהדרת (כלומר, 30 שניות + שם בקרדיטים).