כתבה מענינת: Why there is no Jewish Narnia
|
|
|
|
טרם קראתי הכל - אבל חומר מעניין! Why there is no Jewish Narniaאהבתי במיוחד את השורה הזו: To put it crudely, if Christianity is a fantasy religion, then Judaism is a science fiction religion תוקן על ידי מוניקה 1/3/2010 16:48
|
|
|
|
בתגובה ל: כתבה מענינת: Why there is no Jewish Narnia מאת: מוניקה אבל אם מדובר על אלמנטים של פנטזיה, לנצרות יש הרבה יותר מה להציע, כיוון שהיא מכילה בתוכה את הפולקלור של אירופה וימי הביניים. מה יש ליהדות להציע מבחינת פנטזיה למעט מה שכתוב בתנ"ך ? ובכלל, למה פנטזיה צריכה לכלול אלמנטים דתיים בכלל ? מה רע בפנטזיה פרופר בעולם אחר, או אפילו בעולם שלנו ללא כל הדת הזו... דרך אגב, יש הרבה סופרים מורמונים בפנטזיה ומד"ב...
היה לי חלום מעורר מחשבה, עמוק, למדתי דברים. ואז התעוררתי ... והמשכתי לישון.
|
|
|
|
בתגובה ל: האמת הוא כתב וכתב ונרדמתי באמצע הקריאה מאת: fringe
זהו, שאני חושבת שיש ליהדות הרבה מאד להציע, רק מה? מרוב שיש לנו אנטי לשליטה ולאחיזה הדתית בארצינו, מרוב שיש לנו אנטי בגלל מה שקורה לחברים וקרובים שנשאבים לתוך הדת וכבר אינם קרובים אלינו, אנחנו לא רוצים לשמוע, לא רוצים ללמוד, לא רוצים לקרוא, אנחנו גם חוששים שמא נידבק באיזו מחלה (דתיות פנטית למשל) באם נבקש לקרוא קצת יותר לעומק את הטקסטים היהודיים. ויש גם חרם על טקסטים יהודיים עתיקים שאינם חלק מהתנ"ך, עליהם רק שמעתי ואין לי מושג איפה אפשר להשיג או לקרוא. עם כל האנטי והחששות האלה - איך יכיר הציבור החילוני אלמנטים יהודיים פנטסטיים או כאלה שניתן להפכם לפנטסטיים? אגב, אני חושבת שהכותב לא קרא את הספר של סילברברג Shadrach in the Furnace, אחרת היה מזכיר אותו. הספר הזה לוקח את ספר דניאל ועושה ממנו מד"ב... טוב, נפלתי בפח של עצמי... מד"ב ולא פנטסיה. אבל בכל זאת יש שם אלמנטים יהודיים דתיים, דניאל נכנס לכבשן ולא קורה לו דבר, הוא מוגן. אבל באמת שאין לנו נרניה יהודית, ויתכן מאד שאם נחדור את מאה שערים אולי נצליח למצוא שם נרניה יהודית שאינה מותרת לחילונים.
|
|
|
|
בתגובה ל: למה נרדמת? :-) דווקא מעניין כולו מאת: מוניקה אם את באמת רוצה להתוודע קצת למה שבדרך כלל נכלל תחת ה"מיתולוגיה היהודית" כפי שהיא מופיעה בגמרא (משנה, תלמודים, מדרשים) ובמקומות אחרים יש שלוש נקודות פתיחה לדעתי.
המיתולוגיה היהודית / חגי דגן. יצא בסדרת המיתולוגיות של הוצאת מפה לפני שנים אחדות. אני לא מת על הספר מסיבות אלה ואחרות, אבל דגן מנסה לרכז שם את הסיפורים המיתולגיים שמתפרשים על כמה מאות שנים בפרקים על פי נושאים ולהפוך אותם לנרטיבים מקושרים. קל למצוא, מחיר סביר (של פסר רגיל)
ספר האגדה / ביאליק ורבניצקי ביאליק ורבניצקי אספו את החלקים האגדיים מתוך התלמוד הבבלי (בעיקר), תרגמו אותם לעברית במקרה הצורך ומיינו אותם לפי נושאים ו/או אישים. אין ניסיון לבנות סיפורים שלמים, אבל אפשר למצוא את החומר בקלות. ספר טוב. זמין בחנויות. שני כרכים בפורמט גדול. קצת יקר (סביבות 200 ש"ח לשני הכרכים).
אגדות היהודים / לוי גינצבורג אחד האוספים האולטימטיביים של ספרות האגדה היהודית. גם גינצבורג מנסה לספר סיפורים אחידים, אבל הוא הרבה פחות קומניקטיבי מדגן (הספר יצא לראשונה בגרמנית בראשית המאה העשרים). היתרון שלו הוא שהוא הרבה יותר יסודי ומקיף מדגן ומביא המון הערות שוליים שמפנות למקורות. ספר מצוין - אבל מצריך סבלנות. יש לפחות שתי הוצאות שאני מכיר, בארבעה ובשישה כרכים. לא זכור לי שראיתי אותו בחנויות אי פעם. אני מניח שהוא די יקר ונדיר.
מעבר לאלה יצאו כל מיני אוספים חלקיים שעוסקים בנושאים שונים ובאישים שונים. וכמובן, תמיד אפשר להתחיל מספר הילדים האולטימטיבי של הציבור החרדי והדתי - "כה עשו חכמינו". P:
My name is Bambi. You killed my mother. prepare to die.
|
|
|
בתגובה ל: שלושה מקומות להתחיל מאת: מארק אנתוניכל השרשור של ההודעה הזו: http://www.agenda.co.il/194/forum/79050לדעתי לא צריך להיות דתי מאמין כדי להפיק סיפורי מיתולוגיה יהודית חדשים (להפך, כמו שאמרתי בשרשור ההוא, לדתיים זה יכול להיות אפילו קשה יותר). גם לא צריך למצוא ספרים עתיקים ונדירים במיוחד. מעבר למה שציינת (וספר האגדה הוא מקור מעולה וגם קריא), העיקר הוא לא לנבור ולגלות את הפרטים הקטנים והנידחים של המיתולוגיה, שממילא איש אינו מכיר ואפשר באותה מידה להמציא, אלא להבין את הרוח שלה. בניגוד למיתולוגיות אחרות, שכוללות בעיקר יצורים, גזעים או קסמים ספציפיים, בזו היהודית (אם הרושם שלי נכון, כמובן) הכל מסתובב סביב בני האדם והקשר שלהם לאלוהים - דרך המצוות, ההשגחה או האמונה עצמה. פרטים נקודתיים כמו מלאכים ספציפיים ותפקידיהם הם כמעט חסרי משמעות ללא ההבנה המקיפה יותר - וההתמקדות בהם (שוב, כמו שציינתי בעבר) מביאה בסך הכל להחלפה שטחית ומשעממת של אורקים וטרולים ביצורים אחרים.
|
|
|
|
|
|
בתגובה ל: היה לנו דיון בנושא זה בעבר מאת: עידו ג אני מבינה שאצליח להגיע לספרים אלה (יש כמה כרכים) רק דרך הספריה או אולי איתמר ההוא מזכרון. לא אוכל להשקיע בזה זמן ואנרגיה נכון לעכשיו. מעניין מה שכתבת בפסקה השניה, על החלפת אורקים וטרולים ביצורים אחרים. יש מישהי שלומדת איתנו כתיבה אצל הגר והיא דתיה. היא אומרת שאחד האלמנטים העיקריים בהתנהלות האדם הדתי הוא אלמנט השכר ועונש. שמבחינתי, זה די נוצרי גם, לא?
מה היית אומר הוא האלמנט בעיקרי באגדות היהודיות הדתיות?
|
|
|
בתגובה ל: אחרי חיפוש קל ברשת מאת: מוניקההנה למשל ספר האגדה, ועוד בכרך אחד: http://www.booknetshop.co.il/serres.asp?serin=1&ser=%F1%F4%F8+%E4%E0%E2%E3%E4&x=0&y=0אני השגתי את המהדורה הזו לפני כמה שנים ב"פגומים" של צומת ספרים, היתה לספר דפיקה קטנטנה על הכריכה ולכן לקחו, אם אני זוכר נכון, 90 ש"ח. בהתנהלות היומיומית של הדתיים נראה שאכן השכר והעונש מהווים אלמנט עיקרי, אבל לטעמי המיתולוגיה עצמה עשירה ומגוונת מכדי שאפשר יהיה לאפיין אותה ככה בדבר אחד. השכר והעונש בהחלט קיימים, וגם המוטיב של צדק שחייב לצאת לאור, וגם דגש חזק על עליונות רעיונית/אינטלקטואלית (לעומת, למשל, כוח פיזי או בעלות על חפצי קסם) - הכל, כמובן, במסגרת מאד ברורה של אלוהים ומצוותיו לאדם.
|
|
|
|
בתגובה ל: צריך לדעת איפה לחפש מאת: עידו ג אבל נראה לי שבחודש הבא. החודש יש לי הוצאה גדולה אחרת: אופרה :)
אבל נראה לי שאכנס לצומת למהדורת פגומים, נראה לי ששווה בדיקה.
|
|
|
|
בתגובה ל: היה לנו דיון בנושא זה בעבר מאת: עידו ג אבל כמו שנאמר בצדק בתחילת השירשור - הנצרות היא דת פנטסטית, שמקדמת את העיסוק במיתוסים (כך בלעה לתוכה את הפגאניזם והמשיכה אותו בעצם). מבחינתה היא עצמה מיתוס, רק אמיתי (הניסוח של טולקין, אגב).
בעוד שהיהדות תמיד דחתה רשמית את הצד המיסטיקני; וגם כשעסקה בו, נטתה לפרק אותו להמוני מרכיבים אנליטיים (ספירות, דרגות מלאכים) ועם סוג של רצינות אינסופית שבה הדמיון לעולם לא אנושי או מקושר לאדם כלשהו, אלא תמיד נשגב ו'בת קול', מורכב משכבות רבות ומקודד במלים מיוחדות.
|
|
|
בתגובה ל: שלושה מקומות להתחיל מאת: מארק אנתוניתודה על הרשימה. את הספר של חגי דגן אני מכירה ולא קניתי אותו למרות מה שהוא אוצר בתוכו. הוא מעייף ולא כתוב מעניין, ממה שאני זוכרת. את השניים האחרים אני לא מכירה ובמיוחד נראה לי מעניין זה של ביאליק ורבינצקי. ועכשיו אני מבינה שאני התכוונתי למה שנקרא ספרות חיצונית. אבל במקום ללכת למקורות, שאין לי מושג איך משיגים ועד כמה הם יהיו קריאים ומובנים לי, נראה לי שאתחיל עם ההמלצה שלך לספר של ביאליק רבינצקי. האם אתה מכיר את הספר הזה: עלילות אלוהים - מאת יהודה ליבס? יש לי אותו אבל אני לא מצליחה להתמיד לקרוא בו ברצף, אולי זה אומר משהו על הספר עצמו. מדובר באוסף מאמרים. האם הוא יכול להוות מקור לאגדות יהודיות לדעתך? בגדול המאמרים מסבירים איך כתבים יהודיים שלנו הושפעו מתרבויות אחרות, בינתיים, בקריאה השרירותית שלי, נתקלתי רק בתרבות יוון. תוקן על ידי מוניקה 4/3/2010 9:38
|
|
|
בתגובה ל: את המקורות, איך משיגים? מאת: מוניקהלא מעט דברים שקדמו לתקופת הזוהר, שעליה בעיקר הוא כותב. זה לא מבוא אלא אסופה של מאמרים (שרובם אגב מוצעים באתר שלו). אני יכול להמליץ על 2 ספרים באנגלית, שאחד מהם לא קראתי (המוקדם יותר), אבל בשני עיינתי - * Jewish Magic and Superstition מכאן http://www.amazon.com/Jewish-Magic-Superstition-Religion-Forgotten/dp/1605067598/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1258245262&sr=1-1ההוצאה מחודשת - המקור מ-1974. * Great Tales of Jewish Fantasy and the Occult: The Dybbuk and Thirty Other Classic Stories מכאן http://www.amazon.com/Great-Tales-Jewish-Fantasy-Occult/dp/0879517824'ספר האגדה' מלקט קטעים מהרבה מקורות, אבל לא מספק מבוא. המבוא היחיד המקיף שיש בעברית, נמצא בסידרה המונומנטלית של הפרופ' יוסף דן, 'תולדות תורת הסוד העברית הקדומה', שעד כה יצאו 5 כרכים מתוכה (3 של 'העת העתיקה' ו-2 ל'ימי הביניים'. אמורים להיות עוד 4 לפחות), והיא המחקר הדפיניטיבי בנושא המתוסבך מאוד הזה. http://www.e-mago.co.il/Editor/myth-2975.htm וכן http://josephdan.com/hebrew/sod.aspעד כה עיינתי ב-100 העמודים הראשונים מהכרך הראשון, ויש בהם המון חומר מרתק. אני מקוה שמתישהו הוא או מישהו אחר יכינו תמצית של כל החומר הזה לכרך אחד.
|
|
|
|
|
|
בתגובה ל: ליבס מרתק מאוד, אבל הספר שלו מחייב היכרות עם מאת: y_welis להתעמק בו.
תודה על הלינקים.
אתחיל לאט לאט, נראה לי עם הספר שהמליץ עליו עידו. יש לי הרגשה שיום אחד הנושאים האלה ישימו את הספרות היהודית והישראלית במרכז הספרות הבינלאומית. זה נראה לי עניין של אופנה. אני רואה סימנים לתחילת ההתענינות והיישום, ונראה שהדרך עוד ארוכה.
|
|
|
|
בתגובה ל: בהחלט נראה כמו כמות מכובדת של חומר קריאה מאת: מוניקה אבל היהדות היא משהו שונה מהמערב - לא סתם היהודים תמיד נבדלו באירופה, וחיו כמו בעולם פרטי משלהם (וכך 'הרוויחו' את רוב השינאה אליהם) - המחשבה שלהם היה שונה, ומה שריגש את הנוצרים, לא הזיז להם וההיפך.
|
|
|
|
בתגובה ל: את המקורות, איך משיגים? מאת: מוניקה קראתי מאמרים שלו פה ושם. הוא טוב, אבל כפי שנאמר אקדמי מאוד.
הספרים החיצוניים, אפשר למצוא בכל מיני צורות. כמו שראית, המונח מקיף המון דברים שחלקם לא יהיו רלוונטיים למה שאת מחפשת (ספרי מקבים למשל). רובם יצאו לאור בעברית, חלקם אף הועלו לרשת.
My name is Bambi. You killed my mother. prepare to die.
|
|
|
|
 |
מאמרי הקהילה
.jpg) |
ינקי מקונטיקט בחצר המלך ארתור / מארק טוויין - חוות דעת מאת סיגליתי
זהו ספר נהדר אחד המענגים שקראתי מזה זמן מה, גם אם נראה שנהניתי מהספרים האחרונים שקראתי, הספר הזה שמר לי כנראה הנאה מיוחדת.
14/9/2009
|
 |
סטרוגנזה - עיר המסכות / מרי הופמן - סקירה מאת סיגליתי
במסווה של גלימות קטיפה ומסיכות, הסופרת אורגת עלילה של שלטון, תככים, מזימות, בגידה, כישוף ואהבה, בשילוב אחת המשפחות הידועות ביותר במאה ה-16.
20/8/2009
|
 |
גילדת הקוסמים מאת טרודי קנבן - חוות דעת של טרישנמרנדו קפטה
הספר הזכיר לי הרבה נריטיבים דומים ומשתמש בכל הקלישאות שאפשר.
הסיפור מתרחש בעיר המזכירה את ימי הביניים באירופה.
15/8/2009
|
 |
צייר המלחמות מאת אור גראור - חוות דעת של מוניקה
קול שונה: מעין הימצאות בו זמנית בשני עולמות, כאילו רגלי הקורא נמצאות אחת בעולם מציאותי והשניה בעולם דמיוני, הקרקע אינה יציבה, והמוח מגשר בין העולמות השונים
30/7/2009
|
.jpg) |
חרש החורף מאת טרי פרצ'ט - סקירה מאת סיגליתי
חרש החורף הוא הספר השלישי בסדרה ומסתבר שגם האחרון. בספר זה טיפאני כבר בת שלוש עשרה, היא ממשיכה את התמחותה במכשפנות אצל מכשפה זקנה וותיקה מאד, אשר לוקחת אותה לצפות בריקוד של רוח החורף עם גבירת הקיץ.
13/6/2009
|
.jpg) |
לב של דיו מאת קורנליה פונקה - סקירה מאת סיגליתי
דמיינו שהדמויות היו מתממשות לנגד עיניכם בזמן הקריאה. את מי הייתם רוצים לפגוש לו הייתם יכולים לבחור?
11/5/2009
|
.jpg) |
הבריון של ארצ'ר מאת דיאנה ווין ג'ונס - ביקורת מאת סיגליתי
ספר ילדים חביב מאד, המון הומור וסיטואציות מצחיקות, דמויות צבעוניות, וכך גם החפצים. התרחשות האירועים בו מהירה וקצבית, ולקראת סוף הספר הקצב מתגבר.
1/5/2009
|
.jpg) |
Sirius מאת Olaf Stapledon - סקירה וחוות דעת מאת מוניקה
סיריוס הינו כלב משובח חצי בן אדם, יצירתו של מדען שגידל אותו בעזרת אשתו, כאח תאום לבתם פלאקסי. זהו ספר על היחסים החזקים, האהבה והפער בין השניים, ועל הטוהר שנאלץ להתמודד עם עולם לא קל.
30/4/2009
|
 |
פרסי ג'קסון וקיללת הטיטאן מאת ריק ריירדן - סקירה וחוות דעת מאת סיגליתי
הספר השני בסדרה היה קצת חלש בעיני, אבל הספר הזה פשוט מצויין.
28/4/2009
|
 |
ג'ונתן סטריינג' ומר נורל - סקירה וביקורת מאת סיגליתי
הסיפור מתרחש באנגליה של המאה ה - 19 במהלך המלחמה מול נפוליאון. המלך ג'ורג' מטורף לגמרי וקסם אמיתי לא נראה בארץ מזה מאות בשנים, כאשר המלך העורב שלט בשלושת הממלכות.
15/4/2009
|
 |
ארץ פלאות קשוחה - ביקורת מאת טרישנמרנדו-קפטה
ספר זה הוא מעין ספר סייבר פאנקי בתוספת מסעות מוחיים.
14/4/2009
|
 |
מגן הלהט - ביקורת מאת פנריר
לאחר שמצאו את כפפת הזעם, מגלים הוגו וחבריו שישנם עוד שני חפצים שניתנו למלאכים למשמרת על ידי האלים, בסופן של מלחמות האלים – כפפת הזעם, מגן הלהט (מכאן השם), ושרביט החרון.
14/4/2009
|
 |
פרחי הריק - ביקורת מאת hungarfield
פרחי ריק הזכיר לי טיפה את בהתחלה את אלמוות בע"מ, אבל די מהר רואים שזה לא הכיוון, ומתחילים לגלוש בסלאלום למתקדמים שסוואנוויק מציג לנו.
14/4/2009
|
 |
הידרומניה - ביקורת מאת מוניקה
ספר מד"ב סייבר פאנק ישראלי טהור, אם כי, בתוך תוכי אני מרשה לעצמי להגדיר את הספר כספר מתח-בלשי על רקע עתידני של ישראל בת ה-120.
14/4/2009
|
 |
רוברט סילברברג - ביקורות מאת מוניקה
מקבץ לינקים לביקורות וחוות דעת של מוניקה, לספרים מאת רוברט סילברברג.
14/4/2009
|
 |
מישורי הטבח - ביקורת מאת פנריר
העלילה מתחילה בדיוק במקום שבו מסתיים הספר השני, מספר ימים לאחר מכן, מיד אל תוך מאבק הכוחות והמלחמה המתנהלת ברחבי יבשת פולריאן, בין צבאותיו של גילהר לבין שאר הממלכות, אשר ניצבות כל אחת לבדה כנגדו.
14/4/2009
|
 |
תחית האגדות - ביקורת מאת פנריר
ממליץ לכל אוהבי הפנטסיה בארץ, גם אלה שלא אוהבים פנטסיה נוסחאתית. בנוסף, אשמח לראות עוד יצירות של הסופר הזה, שנכתבו בתקופה יותר מאוחרת בחייו.
14/4/2009
|
 |
ג'ונתן סטריינג ומר נורל - ביקורת מאת רביב מ
הספר מומלץ למי שאוהב פנטזיה אנגלית ואין לו רתיעה מספרים ארוכים. הכתיבה מרשימה מאוד והתרגום מוצלח, אבל למרות זאת חיכיתי לא מעט פעמים שיקרה משהו, שתהיה איזו תפנית, שיהיה משהו שירגש אותי או ימתח אותי, וזה לא קרה מספיק.
14/4/2009
|
 |
סוד הקלפים - ביקורת מאת מוניקה
הקלפים חיים אי שם ויש להם חיים מאד מסודרים, מלבד לג'וקר.
15/4/2009
|
|