צמחונות וטבעונות
שם משתמש: סיסמא:
הרשמה לאג'נדה



סדנאת בישול יפני: רשמים ומתכונים

האלת' המקסימה עשתה תחקיר עומק והביאה לנו רשמים ומתכונים מסדנא שהתקימה במרכז הקהילתי הצמחוני בירושליים. אתם מוזמנים להנות מהמתכונים ומהתמונות המשגעות של נציגנו.

14/3/2009

מרכז הקהילתי הצמחוני שוכן בבית ירושלמי יפיפה מוקף גינה. יש בו חדרים נרחבים, מטבח מאובזר להדגמות, וספרייה בהתהוות שמחפשת תרומות. כל מי שיכול לתרום ספרים בנושאי תזונה צמחית, אקולוגיה, זכויות בעלי חיים וצמחונות בכלל מוזמן ליצור קשר עם יוסי וולפסון.

את הסדנה העבירו בחורים רבי ידע וניסיון, שהצליחו להשתלט על קהל דו-לשוני (אנגלית ועברית) ומרובה דרישות, ואפילו הצליחו להעביר לנו את החומר הרב – פלא בפני עצמו.
את הפורום לדורותיו ייצגו דרור וכבוד האיילת, שהגיעו מחוץ לירושלים (כבוד!), יוסי ש. ויוספה, הזכורים לוותיקי הפורום, יוסי וולפסון, אמנון ואני – ייצוג בהחלט מכובד. מאוד ממליצה לכם להגיע למפגשים הבאים, זה מעניין, נחמד וטעים.
בישלנו, טעמנו, הפרענו (נו, מה לעשות - ), גילגלנו, חתכנו, ערבבנו, קשקשנו ובסוף התיישבנו לאכול מפרי עמלנו. לתמונה הציורית הזו אתם יכולים להוסיף משיחות מכחול המתארות את פריחת הדובדבן, ענפי במבוק, הרים כחלחלים ברקע, וצילצול ענוג של פעמוני רוח.

והנה המתכונים אותם למדנו במשך הסדנה:

 

רוטב חומץ לסושי:

חומרים:
1 בקבוק חומץ אורז, מומלץ מתוצרת mizako של 500 מ"ל
1 כפית סוכר
1 כפית מלח

הכנה:
לרוקן את בקבוק החומץ לסיר ולבשל עם הסוכר והמלח.
להביא לרתיחה ולהסיר מהאש.
להחזיר לבקבוק ולשמור בקירור לשימוש בעת הכנת סושי.

הכנת סושי רגיל :

 

חומרים:
1 ק"ג אורז לסושי (חבילה)
1-2 כף חומץ אורז (מהמתכון הקודם)
10 דפי אצות נורי

למילוי:
ניתן להשתמש במגוון של מילויים - אנו השתמשנו בשני גזרים, מלפפון אחד, 1/2 קילו רצועות טופו קשה מושרה ברוטב סויה, בצל ירוק, שני אבוקדו ו-300 גרם דלעת כבושה (מומלץ).

מכשירים:
מחצלת גלגול
קערת מים
סכין גדולה, חדה וכבדה, לא משוננת

הכנה:
את רוטב החומץ כדאי להכין מראש, לשמור בקירור ולהשתמש לפי הצורך.
מילוי:
את הגזר ניתן לחלוט לפני השימוש, אבל אין חובה.
את הטופו יש לחתוך לרצועות ארוכות ברוחב ועומק של 1X1 ס"מ. לאחר מכן להשרות את רצועות הטופו ברוטב סויה (אנו השתמשנו ברוטב קיקומן), וניתן להשתמש ברוטב לסיבוב נוסף. את רצועות הטופו יש לצרוב על מחבת שחוממה מראש, על מנת "לסגור" את כל הצדדים.

חשוב להשתמש באורז-סושי מיוחד, שהוא דביק יותר ולכן ניתן לעיצוב.
לשטוף את האורז לפני הבישול ולבשל אותו במים לפי ההוראות שעל העטיפה, כ-20 דקות על אש בינונית. לאחר כיבוי האש יש להניח מגבנת על שכבת האורז העליונה, ללא מכסה, ולהניח ל-10 דקות.
חשוב לעבוד עם האורז כשהוא עדיין חמים, אך כבר לא חם.
כדאי להכין סיר גדוש, משום שהשכבה העליונה והשכבה התחתונה הן פריכות ואינן לשימוש. את השכבה העליונה יש להוציא בעזרת כף שטוחה מעץ או מפלסטיק ולסלק. את שאר האורז יש להוציא בתנועות סיבוביות ולהניח בקערה, להזליף את חומץ האורז על האורז ובידיים רטובות ללוש את האורז. אין להשתמש בשכבה התחתונה שנחרכה.
להכין קערת מים, בה ניתן להרטיב את הידיים ואת הסכין, על מנת לאפשר עבודה נוחה עם האורז הדביק.

לכל אצה יש שני צדדים – מחוספס וחלק. את הצד העדין מניחים כשפניו אל מחצלת הגלגול, כך שהצד המחוספס יפנה אל האורז. את האצה יש למקם בתחילת המחצלת.
להניח שכבה של אורז משוטח ומהודק על 3/4 משטח האצה, כך שפני האצה יכוסו לגמרי, ולהשאיר את הרבע העליון של האצה נקי.
באמצע המשטח האורז להניח את המילוי, כך שהרצועות יהיו אופקיות לנו.
כעת יש להרים את המחצלת: ביד ימין מושכים קדימה ומרימים את המחצלת וביד שמאל מעגלים את גליל הסושי ומעצבים, עד שהאצה נסגרת מסביב לגליל.
חיתוך גליל הסושי לפרוסות: יש להרטיב את הסכין לפני כל חיתוך על מנת שהחיתוך יצא נקי והאצה לא תיקרע.
לסדר את הפרוסות בצורה נאה ולהגיש.


סושי הפוך:

לחזור על כל השלבים, אך לפני הנחת האורז על האצה לצפות את המחצלת בניילון נצמד.
להניח את האורז על הצד המחוספס של האצה למלוא שטחה.
להניח את המילוי, ולהפוך את האצה כך שפניה יפנו את הניילון.
להניח עוד אורז, והפעם להשאיר משטח ריק, כמתואר למעלה.
לגלגל.

 

 

סלט הִירוֹסִימָה

 

 

חומרים:
1 חבילת אטריות שעועית
2 כפות שן שומשום
1/4-1/2 כוס רוטב סויה
1 גזרים חתוך לגפרורים
1 בטטה
קערת מים רותחים
2 כפות גדושות של זרעי שומשום שחור (אפשר גם שומשום מלא)

הכנה:
להניח את אטריות השעועית בתוך קערת המים הרותחים למשך כ-10 דקות.
לאדות את הבטטה כ-10 דקות. לחתוך לגפרורים.
לסנן את האטריות. לזלף עליהן את שמן השומשום ואת רוטב הסויה ולהניח לרבע שעה.
להוסיף את הגזר והבטטה ולבזוק את השומשום.

 

סלט ווָאקָמָה (אצות)

 

חומרים:
1 חבילת אצות וואקמה
2-3 מלפפונים גדולים
מיץ מ-2 לימונים
1/4-1/3 כוס רוטב סויה
1 כפית חומץ אורז
1 כפית זרעי שומשום שחור (ניתן להשתמש גם בשומשום לבן או בזרעי פשתן)

הכנה:
לשטוף את האצות מספר פעמים, ולהשרות בהרבה מים לכ-5 דקות – הן מכפילות את נפחן.
להוציא את האצות ולסחוט אותן.
לחתוך את המלפפונים בעיגולים אלכסוניים או לגפרורים קצרים ולהוסיף לאצות.
להוסיף את מיץ הלימון, רוטב הסויה, חומץ האורז והשומשום.
לערבב את כל החומרים ולהשהות מעט לספיגת הטעמים

 

 

מרק מיסו

 

 

חומרים:
1/2 חבילת מיסו מוּגִי (משחת מיסו)
החלק הלבן של 2 בצלים ירוקים, חתוך לרצועות
300 גרם טופו
3-4 כפות רוטב סויה
1 כף חומץ אורז
מים
חופן אצות וואקמה, היג'יקי או קומבו
(לאצות היג'יקי ריח חזק יותר של ים ודגים והן אינן מתרככות לגמרי. הוואקמה מתרככות וסופגות יותר טעמים. אצות קומבו הן אצות שטוחות שמתנפחות וכאשר מבשלים אותן עם קטניות הן סופחות רעלנים ומפחיתות את כמות הגזים)

גיוונים:
קולרבי, אטריות אורז, אטריות כוסמת

הכנה:
להרתיח סיר בינוני של מים.
בינתיים לחתוך את הטופו לקוביות ולהשרות אותן ברוטב סויה יחד עם הבצל הירוק.
לאחר הרתיחה להוסיף את המיסו ואת הטופו והבצל הירוק. להביא לרתיחה שנייה למשך כדקה.
להוסיף את חומץ האורז (לפי הטעם), מעט רוטב סויה ואת האצות שהושרו.
להגיש.

 

קינוח טפיוקה


חומרים:
1/2 חבילת קמח אורז דביק
1 בטטה גדולה, חתוכה לקוביות
1 ק"ג טפיוקה (חבילה)
3 פחיות חלב קוקוס של 400 מ"ל
3 בננות בשלות, חתוכות לעיגולים

גיוונים:
תירס, jack fruit (להשיג מושרה במי סוכר בחנויות המתמחות באוכל אסייתי), אננס, מלון, סילאן

הכנה:
לשפוך את קמח האורז לקערה ולערבב עם מים, עד שהתערובת דביקה ובעלת מרקם של בצק. חשוב לעבד את העיסה עד לקבלת מרקם חלק ללא גושים.
את הבצק לגלגל לכדורים קטנים בקוטר של כ-1 ס"מ ולהניח על צלחת.
לשפוך את תוכן חבילת הטפיוקה לסיר ולשפוך מים רותחים כדי כיסוי ועוד מעט. לבשל כ-10 דקות תוך בחישה מתמדת, ואם צריך – להוסיף מים. הטפיוקה סופחת את המים ונראית שקופה.
להוריד את הטפיוקה מהאש ולוודא שהכדורים לא יתייבשו בהמשך.
לשפוך לסיר גדול את תוכן פחיות חלב הקוקוס ולהוסיף במים, ביחס של 70% חלב קוקוס ו-30% מים.
להביא לרתיחה, ואם רוצים, אפשר להוסיף סוכר או סילאן (אם משתמשים בחלב קוקוס ממותק כדאי לטעום לפני ההמתקה).
כשהחלב רותח להוסיף לסיר את כדורי בצק האורז, את הטפיוקה ואת הבטטה ולהנמיך את האש.
כאשר הבטטה רכה להוסיף את הבננה ושאר התוספות (אם יש).

ניתן להגיש חם או קר. לאחר צינון במקרר הקינוח מקבל מרקם דמוי פודינג.

 

תודה רבה להאלת' שערכה וכתבה את המתכונים ולמרכז הקהילתי צמחוני בירושלים.


מאמרי הקהילה
טופו עם סלק- טעים!
מתכון מהיר לטופו מוקפץ עם סלק. בסוף רבע שעה של בישול לא מאומץ יוצא תבשיל שהוא גם טעים מאוד וגם ורוד.
18/3/2011
שומרים על איכות הסביבה
כמה עצות פרקטיות וצעדים קלים שיעזרו לכולנו להיות קצת יותר אקולוגיים בבית. מבוסס על עצות והודעות משרשור שבו השתתפו חברי הפורום.
5/9/2009
הקינואה המנצחת של דרור
לפי טענתו: המתכון הכי קל, הכי פשוט והכי טעים שיש לקינואה.
5/9/2009
תאריכון הפורום
כדי שלא נשכח ימי הולדת וימים חשובים אחרים!
5/9/2009
ביקור בבית חולים לחיות בר

25/5/2009
פשטידת ממותה
קשה מאוד למצוא ספרים לילדים שרוח של צמחונות וטבעונות מפעמת בהם. הספר הנ"ל מצליח להאניש את הממותה ולהציג גם את הצד שלה בעינין.
28/4/2009
סדנאת אוכל טבעונאי
כתבתינו החרוצה האלת' יוצאת לברר באשר לטרנד החדש: אוכל טבעונאי- וחוזרת עם בטן מלאה! באוכל! אלא מה?
25/4/2009
סדנאת בישול יפני: רשמים ומתכונים
האלת' המקסימה עשתה תחקיר עומק והביאה לנו רשמים ומתכונים מסדנא שהתקימה במרכז הקהילתי הצמחוני בירושליים. אתם מוזמנים להנות מהמתכונים ומהתמונות המשגעות של נציגנו.
14/3/2009
ירקות שורש בתנור- מנה טבעונית וחגיגה של צבעים
אם אתם צריכים להכין תוך זמן קצר מאוד מנה שתראה יפה ומושקעת, המתכון הזה בשבילכם. שפע של טעמים, ניחוחות וצבעים במנה טבעונית משגעת שנראית מדהים על הצלחת.
24/1/2009
בצק אחד- שני מאפים שונים
איילת עושה נפלאות מבצק פילו וממלאת חצי במילוי פירות וחצי במילוי שוקולד. התוצאה? היא טוענת שזה יותר טוב מקונדיטוריה- נסו ותיווכחו!
20/12/2008



*
המלצה לעמוד הראשי קהילת תמיכה טכנית מנהלי קהילות הסכם שימוש באתר צור קשר השוואת מחירים בתי מלון בחו"ל Copyright ©2007-2009, אג'נדה

(0.0625)