בקשה ושאלה (דרך=מהירות*זמן)
|
|
בקשה ושאלה (דרך=מהירות*זמן)
פורסם לפני
1203 ימים
מאת אילנה ב
סה"כ תגובות: 5
תגובה אחרונה לפני: 1202 ימים
קודם כל בבקשה לא לצחוק עלי על השאלה שאני תיכף אניח כאן, כי זה דבר מאוד חשוב שיכול לשמש לא רק אותי אלא גם אחרים כשמתכננים טיול השאלה היא איך אני מודדת את קצת ההתקדמות שלי זה לוקח אותי אחורה לנוסחאות של שיעורי מתמטיקה על דרך=מהירות*זמן אנא מכם, אם תוכלו לתת מענה בצורה ברורה. אודה לכם מאוד. כולל קצב התקדמות שונה בעליות ומקדם ביטחון. אחת המסקנות שחזרתי איתה מארבעה ימים על שביל ישראל היא שאני חייבת להשתפר בחישוביות. ניחא פעם אחת שאני מעריכה שנסיים 12 ק"מ תוך 5 שעות ובפועל יצא שבקושי הלכנו היום שעתיים וחצי וכבר ב-12:30 היגענו לנקודת הסיום, כשיכולנו להמשיך עד ארבע. זה קרה היום וזה לא נורא כי חזרתי מוקדם הביתה, אבל להבא אני רוצה להיות יותר מדוייקת. תודה מראש לעונים.
|
|
|
|
קודם כל בבקשה לא לצחוק עלי על השאלה שאני תיכף אניח כאן, כי זה דבר מאוד חשוב שיכול לשמש לא רק אותי אלא גם אחרים כשמתכננים טיול השאלה היא איך אני מודדת את קצת ההתקדמות שלי זה לוקח אותי אחורה לנוסחאות של שיעורי מתמטיקה על דרך=מהירות*זמן אנא מכם, אם תוכלו לתת מענה בצורה ברורה. אודה לכם מאוד. כולל קצב התקדמות שונה בעליות ומקדם ביטחון. אחת המסקנות שחזרתי איתה מארבעה ימים על שביל ישראל היא שאני חייבת להשתפר בחישוביות. ניחא פעם אחת שאני מעריכה שנסיים 12 ק"מ תוך 5 שעות ובפועל יצא שבקושי הלכנו היום שעתיים וחצי וכבר ב-12:30 היגענו לנקודת הסיום, כשיכולנו להמשיך עד ארבע. זה קרה היום וזה לא נורא כי חזרתי מוקדם הביתה, אבל להבא אני רוצה להיות יותר מדוייקת. תודה מראש לעונים.
|
|
בתגובה ל: בקשה ושאלה (דרך=מהירות*זמן) מאת: אילנה ב שלום אילנה
המתימטיקה כאן היא לא העניין, היא פשוטה מאוד. מה שצריך זה נסיון.
מה שאת צריכה זה ללמוד מה קצב ההתקדמות הרגיל שלך כתלות בגורמים חיצוניים שונים. הגורמים החיצוניים העיקריים שמשפיעים על קצב ההליכה שלנו הם: משקל התרמיל, שיפוע השביל, רמת עבירות, טמפרטורה.
בתיאוריה היה טוב אם עבור כל אחד מהערכים האפשריים של הגורמים הללו היית יכולה לבדוק מה קצב ההליכה הנורמלי שלך, כלומר כמה ק"מ את עוברת בשעת הליכה רגילה שלך (כולל עצירות למנוחה, לצילום וכו'). אם היתה לך טבלה כזו הרי היית יכולה לפני כל מסלול לפרק אותו לקטעים ע"פ האופי שלהם ולחשב זמן מצטבר.
הבעיה היא שבמציאות קשה מאוד לבנות טבלה כזו שכן כמות הערכים האפשריים גדולה מאוד וכל שילוב של גורמים יכול להשפיע בצורה בלתי צפויה. לפיכך מה שרוב האנשים עושים (לדעתי) זה להחזיק כמה כללי אצבע עיקריים ולהפעיל שיקול דעת במקרים שבהם כללי האצבע לא מתאימים.
דוגמא לכללי אצבע כאלה: * אני מתקדם בקצב של 4 קמ"ש במישור בשביל נוח. * עליה של 400 מ' אנכיים בשביל טוב תיקח לי שעה. * ירידה של 500 מ' אנכיים בשביל טוב תיקח לי שעה. * עליות וירידות מתונות מאוד לא נכנסות לחישוב. * הליכה בקטע בעל עבירות נמוכה (סבך, נחל מבולדר, דיונות חול) מאיטה מאוד את ההתקדמות ל 1-2 קמ"ש.
עם הכללים האלה ניתן להסתכל על מסלול בשביל טוב של 16 ק"מ שכולל 250 מ' עליה ו 400 מ' ירידה ולהעריך שהוא ייקח לי: 4 שעות עבור 16 הק"מ + 45 דקות תוספת לעליה + קצת פחות משעה תוספת לירידה. סה"כ כ 5 וחצי שעות.
אם זה יום חם במיוחד או אם אני סוחב משקל גבוה מהרגיל אגדיל קצת את ההערכה. לעומת זאת אם אני עם תיק יום קליל יכול להיות שאקטין אותה במקצת.
אם אני יודע שק"מ מתוך המסלול הוא בערוץ נחל בשביל מאוד לא נוח (סבך, שביל פתלתל, בולדרים) אני אתייחס למקטע הזה בנפרד: כמעט 4 שעות עבור 15 ק"מ + 45 דקות תוספת לעליה + קצת פחות משעה תוספת לירידה + שעה למקטע הפחות עביר. סה"כ כ 6 וחצי שעות.
אגב, אחד הקטעים המאתגרים הוא להעריך את עבירות המקטעים השונים. הדרך הטובה ביותר היא כמובן לשמוע עדות ממטיילים שמכירים את המקטע. בהעדר מידע כזה הנסיון הוא מצרך מבוקש - צריך לקרוא היטב את המפה הטופוגרפית ולהשתמש בצילומי הלווין (ולפעמים אפילו במפה גיאולוגית).
אני ממליץ לך להתחיל בלראות מה הקצב שלך בשביל נוח במישור וכמה זמן לוקחות לך עליות וירידות משמעותיות (עונת טיולי המדבר עם סייר שמתחילה בקרוב תספק לך בטח אובייקטים למחקר). אחרי שתלמדי מה הערכים המתאימים לך תוכלי להשתמש בהם כדי "לפרק" את המסלול המתוכנן לגורמיו ולהעריך כמה זמן הוא יקח.
מקווה שלא קשקשתי יותר מדי ושאולי עזרתי במשהו יונתן
|
|
בתגובה ל: נסיון מאת: ylivny
תוספת קטנה:
1. בקבוצה החישוב משתנה וצריכים לחשב לפי ה״חוליה החלשה״ עם יותר הפסקות.
2. לי יותר קל לחשב זמן הליכה נטו ע״פ השיקולים שיונתן ציין ורק אז להוסיף את ההפסקות.
3. כמובן שמוטב להחמיר ולהעריך ביתר את הזמן הנדרש כך שמסיימים לפני הזמן (תמיד יכולים להיות בלת״מים כמו טעויות ניווט, פציעות וכו׳ וכדאי להיות עם שולי ביטחון סבירים).
4. אפשר לקבוע הערכת זמן לנק׳ ביניים באמצע המסלול ולעדכן את הערכה לפיהן.
5. בנוסף לגורמים שיונתן ציין גם הכושר הגופני משפיע - זה רלוונטי רק במסלולים ארוכים, או למטיילים אינטנסיביים כמוך שמטיילים כל שבוע פחות או יותר.
אכן, משתפרים בהערכות עם הניסיון.
|
|
בתגובה ל: נסיון מאת: ylivny תודה יונתן והרמוניק אלו תשובות שאני מעתיקה ושומרת ובהמשך גם איישם. זה משמעותי עבורי כיוון שלכל ספר/מדריך יש חלוקה משלו למקטעים על שביל ישראל, וגם אני שמטיילת מחלקת למקטעים שנוחים לי, והכי חשוב שיהיו הגיוניים. בזמנו הייתי מקליטה מסלולים ומשום מה הפסקתי. הפסקתי גם להשתמש באפליקציות ניווט ואולי כדאי לחזור לזה כדי שאוכל בתום טיול לנתח את הנתונים. השאלה הזו שלי נובעת מתוך התנועה בין 2 קצוות: מצד אחד לצאת לטייל, בלי שעון, בלי לעקוב יותר מדי אחרי פרטים טכניים מלבד סימון השביל, זה הקצה של טיול "זרימה" אינטואיטיבי ברובו, לעומת הקצה השני של הניווט האחראי שעוקב אחרי קצב התקדמות, מדי פעם עצירה לבדוק באפליקצייה מה קורה, להיות כל הזמן עם היד על הדופק. והשאיפה היא להיות איפשהו באמצע ו... להבא לא לסיים מסלול ב-12:30... (אם כי אתמול זה דווקא היה במקום, כי הלכנו במקטע חשוף לשמש, היה חם, הנוף היה שדוף ומאובק. בקיצור... לא להיט)
|
|
בתגובה ל: בקשה ושאלה (דרך=מהירות*זמן) מאת: אילנה ב קיבלת כבר תובנות מעניינות אבל אוסיף את התייחסותי.
בהנחה שסגנון הטיולים פחות או יותר אחיד (נניח, טיולי יום או להבדיל טיולים של כמה ימים עם הציוד על הגב), ונמנעים מטיול בתנאי מזג אוויר קיצוניים, הרי שהמשקל והטמפרטורה פחות משנים לצורך החישוב. המטייל המנוסה ייקח משקל פחות או יותר קבוע על הגב בל טיול, ויימנע מהליכה כאשר התנאים לא מתאימים לטיול רציני (בין אם מבחינת מזג האוויר ובין אם כושר גופני לקוי).
הפרשי הגובה והליכה מחוץ לשבילים הם פקטור משמעותי יותר, ועדיין לרוב המטיילים יש סגנון הליכה די קבוע.
לאור מה שציינתי עד כה, ניתן לגבש הערכה טובה לקצב ההליכה הסביר למטייל הממוצע. אני ממליץ שהקצב כן יביא בחשבון הפסקות. אני יכול ללכת גם 6 קמ"ש ויותר, אבל לא יכול כיום להתמיד בקצב גבוה לאורך זמן.
מדדתי קצב הליכה בטיולים רבים, בין אם בקבוצות מאורגנות, ובין אם באופן עצמאי, ובדרך כלל זה יוצא סביב 2.5 קמ"ש (25 ק"מ ביום). אם רוב ההליכה בדרכי עפר, יכול להיות קצב מהיר יותר, אם ההליכה בעיקר מחוץ לשבילים או באזור תלול וקשה, ברור שהקצב יהיה איטי יותר, אבל ברוב המסלולים ניתן לסמוך על כך שהקצב האישי קבוע.
בעניין מקדם ביטחון, כדאי לתכנן שהמסלול יסתיים לפחות שעה לפני החשיכה (אלא אם את בטוחה ביכולותייך) ובמיוחד לשים לב למשמעות של עליות וירידות תלולות בסוף מסלול (מאד רלוונטי למשל למצוק ההעתקים במדבר יהודה).
תרגיל טוב שיוכל לעזור לך הוא, בהנחה שאת נוהגת לתעד במצלמה הדיגיטלית את התחלת וסוף המסלול, לראות כמה זמן לקח לך בפועל המסלול, למדוד את המרחק במפה (באופן אחיד כמו שאת מודדת מסלולים עתידיים) ומזה להגיע לקצב ההליכה הממוצע שלך (ברוטו כולל הפסקות).
בהצלחה.
|
|
|
 |
מאמרי הקהילה
 |
משה מאירי סוקר את רמות ישכר
נופים, התיישבות,הסטוריה,מפות ואתרים, בשרשור מעמיק.
12/7/2016
|
.JPG) |
אילנה מטיילת בדולומיטים האיטלקים
בלווי הגיגים והסברים.כל תמונה גלויה.
12/7/2016
|
 |
תילי תילים בשפלה- PW יקירנו חד חידות באויר
בעזרת צילומי רחפן נראים התילים הארכילוגיים שונים מהמוכר לנו.זה לא הפריע לידעני הפורום לזהות אותם.
12/7/2016
|
 |
שביל הבשורה ממזרח לנצרת-סייר מדבר וחבורתו
ביום קיץ לוהט מצפינים סיירי המדבר לגליל התחתוןמזרח לנצרת עילית, על הכביש בדרך לעין מאהל, בשביל ישראל בדרך להר דבורה, פסגת הר דבורה, ירידה והתחברות אל שביל הבשורה, משיכה צפונה עד נחל אזנות, עליה לגבעת הנ.ג. 532, עין מאהל.
12/7/2016
|
|
חיפוש בפורום
הכנסו לקישור (גוגל) ובשורת החיפוש הוסיפו את המילים שאתם מחפשים. שימו לב-הוסיפו, בלי למחוק את מה שכבר כתוב בשורה.
5/9/2014
|
|
מספר הטלפון של יוני-קרמבו 053-5240002
במידה ואתם לא מצליחים להכנס לפורום,אנא פנו ישירות ליוני.
4/6/2013
|
 |
הטמעת תמונות
לחברים שטרם ניסו, לחברים חדשים ולכל מי שצריך ריענון-איך מטמיעים תמונות בתוך ההודעה בפורום.
4/1/2013
|
|