טיול אתמול זנח את מסעות המדבר ויצאתי בגפי אל יישובי חומה ומגדל בעמק המעיינות, במסלול שכלל הרבה נוף וטבע וגם חדירות לתוך יישובים שהקו המחבר ביניהם הוא היותם תוצר של חומה ומגדל.
ואתחיל בשאלה - מהו היישוב האבוד? ולמה אבוד?
2 רמזים: 1 - בהקשר יישובי חומה ומגדל באזור זה. 2 - אין הכוונה לקבוצת אבוקה שנוסדה לאחר תום תקופת חומה ומגדל.
טיול אתמול זנח את מסעות המדבר ויצאתי בגפי אל יישובי חומה ומגדל בעמק המעיינות, במסלול שכלל הרבה נוף וטבע וגם חדירות לתוך יישובים שהקו המחבר ביניהם הוא היותם תוצר של חומה ומגדל.
ואתחיל בשאלה - מהו היישוב האבוד? ולמה אבוד?
2 רמזים: 1 - בהקשר יישובי חומה ומגדל באזור זה. 2 - אין הכוונה לקבוצת אבוקה שנוסדה לאחר תום תקופת חומה ומגדל.
תשובה תינתן בסופו של השרשור כחלק ממנו.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח קבוצת מסד שהתה כקיבוץ עירוני בהרצליה במשך כחמש שנים, שהתה בחומת מעוז ה"מעניינת" יחד עם עוד 3 קבוצות (קבוצת החוגים - לימים מעוז חיים, עקיבא - לימים נוה איתן, מסילה - לימים מסילות) עד עלייתה להגשמה בשיטת חומר ומגדל בחודש נובמבר 1938.
שיטת הבינוי של חומה ומגדל הייתה מושתת על הגנה ביטחונית היקפית עם 3 מוקדים: המגדל, חומת החצץ וגדר תייל. ראו את תמונת קבוצת מסד ביום העלייה.
והיום:
דגם -
בתגובה ל: קבוצת מסד יצאה מחומת מעוז (כיום קיבוץ כפר רופין) מאת: נתב שטח ביותר, תודה רבה!
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח אני נהנה ממראה נהדר.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח לכן לא אוסיף. ממזרח למעוז חיים יש הרבה נקודות עניין לטיולים, כולם נגישים לכלי רכב.
שלדה ישנה ממול לכניסה למעוז חיים -
דגלים בפנייה לכיוון בית העלמין -
והתהייה, מיהו גדוד שמשון?
בתגובה ל: חומת מעוז נדונה כאן - "גדוד שמשון זה מחייב" מאת: נתב שטח גדוד שמשון הוא אחד מששת הגדודים של חט' כפיר, חט' החי"ר הצעירה ביותר והגדולה ביותר בצה"ל. במקור היו חלק מהחטמר"ים של אוג' איו"ש.
בתגובה ל: גדוד שמשון מאת: משה מאירי ללא תוכן
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח בנתיב ממעוז חיים מספר ק"מ צפונה לכביש הראשי. או טו טו והכל קוצים עם חום אימים.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח יישובי חומה ומגדל ורכישת הקרקעות המסיבית על ידי הקהק"ל השפיעו באזור עמק המעיינות על גבולה של מדינת ישראל.
העמק היה אזור אסור לרכישה לפי תקנות הספר הלבן הרבה בזכות הדומיננטיות של ביסאן הערבית כי יישובים ערביים היו מעטים.
תפיסת אזורי ההתיישבות אז (1936 ואילך) גובשה על ידי משה שרתוק שגרס שאין לחזק את האזורים בהם יש נקודות יישוב יהודיות אלא להתרחב לאזורים בהם לתנועה הציונית יש אינטרס. לדעתו היו הרבה חולקים אך היא זו שהכתיבה בסופו של דבר את רעיון חומה ומגדל ועל אף גבול ועדת פיל (1937) ותקנות הספר הלבן (1940) עמק בית שאן רוצף ביישובים יהודיים וגם אזור רמות מנשה, דבר שאפשר לעבות את ה N ההתיישבותי הידוע.
(מעובד מאלחנן אורן 1978)
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח טוב לא צריך להגזים, אז קבלו כאתנחתא קומית מהמלל ההיסטורי סדרת תמונות צילי מאתמול.
בתגובה ל: OUTING לאני מאת: נתב שטח
הפעם כצל -
בתגובה ל: וגם מקלות ההליכה ראויות לחשיפה מאת: נתב שטח ללא תוכן
בתגובה ל: וגם מקלות ההליכה ראויות לחשיפה מאת: נתב שטח בטיול לעמק המעיינות. מתי זה היה? מתישהו באוקטובר. ירד עלינו היורה. יפה לראות איך האיזור נראה בזמן האביב הקצר וכמובן שמעניין ומלמד לקרוא את ההסברים על ישובי חומה ומגדל
מצרפת מחווה לצילום המקלות שלך. המקלות של עפר ושלי מהשבת האחרונה :-)
בתגובה ל: זיהיתי חלק מהמקומות שטיילנו בהם יחד מאת: אילנה ב ללא תוכן
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח מים לא חסר באזור ולכן חלק בלתי נפרד ממראהו אלו ברכות הדגים שמעת לעת סופחות אליהן ציפורים ועופות ותמיד המראה יפה. אתמול לא זכיתי לציפורים והסתפקתי בהשתקפויות בצפון מתחם ברכות הדגים של מעוז חיים מצפון לכביש הראשי.
בתגובה ל: השתקפויות בברכות הדגים, עצי אשל, קנה ופרגים מאת: נתב שטח ללא תוכן
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח המסילה חרוטה היטב בנוף האזור והותירה מספר רב של מעבירי מים/גשרים קטנים בערוצי נחלים וגם כמה גשרים גדולים מעוצבים להפליא.
לחשוב שהעיצוב המרשים נעשה בקצה נידח של האימפריה העוסמנית ולא במדינת האם שלך בה גשרי הבטון של הכבישים והרכבות לא משתזרים בנוף, על אף שיפור ניכר שחל בשנים האחרונות דרך פעילות הועדה הארצית לתשתיות לאומיות והיזמים (נתיבי ישראל ורכבת ישראל).
בתגובה ל: בין הרים ובין סלעים טסה הרכבת מאת: נתב שטח מטעמים מובנים לא אחשוף את המקום, למעט למי שיהא מעוניין בלקיחתם למטרות שימור. האדנים לא לאורך נתיב המסילה.
בתגובה ל: מצאתי גוף שלם של אדני רכבת שנת 1908 - מתאים לשימור מאת: נתב שטח ללא תוכן
בתגובה ל: מצאתי גוף שלם של אדני רכבת שנת 1908 - מתאים לשימור מאת: נתב שטח מסתבר שהחברה שיצרה את פסי רכבת העמק - COCKERILL - קיימת עד היום:
היו גם עבודות לשימור תחנת הרכבת העתיקה, גרפיטי שנכתב לפני 75 שנה ונשאר רלוונטי עד היום:
אני חושב שהעולם יפה :-)
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח פעם אחת לאורך דרך המערכת בחלקו המזרחי, לפני האיחוד עם נהר הירדן ופעם שנייה ממערב לגני חוגה.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח אף הוא יוצא מ"חומת מעוז" אל דרכו העצמאית בחודש נובמבר 1938.
דגם המגדל של חומה ומגדל -
בתגובה ל: נוה איתן - ישוב של חומה ומגדל, מגדל מים ודגם המגדל מאת: נתב שטח ללא תוכן
מורה דרך מוסמך,טיולים וסיורים בטעם של עוד... טיולים המשלבים עבר עם אקטואליה קרובה ועכשווית. התמחות באתרים "לא מתויירים"
0544433604
שימו לב:מוטב להכניס חיים לשנים מאשר שנים לחיים !
בתגובה ל: נו ... סופסוף איזכור למקום בו נולדתי-תודה מאת: דודידו 10 ללא תוכן
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח (צולם בתל יוסף הישנה בדרך חזרה בנסיעה ברכב)
גבי אהרונוב הנציח את שמו במקומות שונים בכביש גדר המערכת. "יופי"...
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח גם ביישובים וגם במטעים אתה רואה ראשי דקל חסרים. אשמח אם מישהו יודע (ויפרט) מה דרכי המניעה מחיפושית קטלנית זו.
בתגובה ל: חדקונית הדקל עושה שמות מאת: נתב שטח למרות המאמצים הרבים של החוקרים בארץ, כולל תחנת המחקר של האזור-חוות עדן, עדיין לא נימצא פיתרון. חידקונית הדקל היא היום האויב מספר אחד של מטעי התמרים הרבים בארץ, בעיקר לכל אורך בקע הירדן. ישנו טיפול ניסיוני על ידי הזרקת רעל מסויים לגזע העץ, אבל זה עדיין לא נותן תשובה אמיתית . הזחל הזה שהגיע כנראה מהודו, פוגע בארצות רבות באגן הים התיכון כמו ספרד ומרוקו, ופגיעתו נוראה.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח אולי חוסר הידיעה, או לחץ של הקיבוצים למקם את היד במקום שלא מפריע לאדמות חקלאיות או חשש של קיבוץ נוה איתן לתנועת כלי רכב דרכו,או רצון למקם את היד בדרך מטיילים. אולי כל אחד מהנ"ל תרם מקצת את חלקו, אל טעות שתשתרש עם השנים שהפסל ממוקם היכן שאבוקה שכנה.
כביש אספלט מנוה איתן דרומה נסלל על דרך סולינג מנדטורית ששרידים ממנה מבצבצים.
כאן הייתה קבוצת אבוקה -
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח נוסדה בשנת 1942. חלק מחבריה פרש לחפציבה והיא קלטה חלק מעוזבי אבוקה.
עמדת שמירה במזרח היישוב, אולי עמדה של הנוטרים ששהו בחמדיה -
בתגובה ל: לחמדיה היסטוריה של עליות ומורדות מאת: נתב שטח
בתגובה ל: מגורים עם מקלטים של פעם מזכירים התקופה עד 1967 מאת: נתב שטח אחרי שנים עברו שיפוץ. אחרי שגמרו לבנות עברנו ללינה משפחתית. ונגמר הסיוט של הלינה המשותפת. למקלט היו תעלות קשר רוב רובו של הישוב היה מחובר בתעלות קשר. את הגג החזיקו הרלסים שלקחו מרכבת העמק חפרו דיפנו בפח גלי מעל רלסים ועל הרלסים פחים ואז אדמה.את הסביב למקלטים הוסיפו אבנים בולדרים .
בתגובה ל: לחמדיה היסטוריה של עליות ומורדות מאת: נתב שטח
בתגובה ל: אולם ספורט החורג מהצורך של קיבוץ בודד מאת: נתב שטח הולכת לקום הרחבה.
בתגובה ל: אולם ספורט החורג מהצורך של קיבוץ בודד מאת: נתב שטח ללא תוכן
בתגובה ל: לחמדיה היסטוריה של עליות ומורדות מאת: נתב שטח מעל חדר השמירה . מגדל המים היה משרד של סידור העבודה ובהמשך גם סידור רכב. מכון התערובות{הסילו} היה איש מבית שאן יהודי בשם ביטון שהיה רותם את הסוס לעגלה איתו היה מחלק כבסה לבתי הילדים. ניסו לשכנע אותו לעבור לטרקטור אבל הוא לא היה מוכן לשמוע.רק אם סוס ועגלה. ד.א באחת התמונות שצילמת את הסילו שם היתי חונה את הסמי-טריילר{בש"ח} בסוף יום העבודה .תודה לתמונות ולהסברים. הדרומי שהיה גם צפוני במשך כ28 שנים לפני שעבר להיות דרומי כבר 24 שנים.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח
בתגובה ל: פספוס של קבוצת צבאים קרובה, בכל זאת יצא משהו מאת: נתב שטח ללא תוכן
שפירא מאיר "רשיון כבוד מורה-דרך" עורך מחקרים בידיעת הארץ חוקר את כרתים מ-1990 הספר:"שפירא חוקר ומטייל בכרתים" מנהל פורום כרתים http://www.agenda.co.il/686/
בתגובה ל: אני מבין שאתה "ה-דרומי" ? מאת: מאיר שפירא ללא תוכן
בתגובה ל: חחח עכשיו כבר שנים הדרומי בנט רבי שפירא היקר מאת: הדרומי היחידי ללא תוכן
שפירא מאיר "רשיון כבוד מורה-דרך" עורך מחקרים בידיעת הארץ חוקר את כרתים מ-1990 הספר:"שפירא חוקר ומטייל בכרתים" מנהל פורום כרתים http://www.agenda.co.il/686/
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח רמז דק נשתל באחת ההודעות קודמות ועכשיו אשים אותו בתמונה,
לפי המפה למטה, חמדיה נחשבת כיישוב חומה ומגדל אך היא נוסדה בשנת 1942, קרי שלוש שנים לאחר תום תקופת חומה ומגדל.
עכשיו צאו לתור מידע ברשת ונסו לעשות סדר לגבי היישוב האבוד.
אחכה עם השלמת השרשור.
בתגובה ל: ועכשיו אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח השולטן עבדול חמיד השני ששלט עד 1909.ויתכן שהקיבוץ הוקם על שרידי ישוב קודם
מורה דרך מוסמך,טיולים וסיורים בטעם של עוד... טיולים המשלבים עבר עם אקטואליה קרובה ועכשווית. התמחות באתרים "לא מתויירים"
0544433604
שימו לב:מוטב להכניס חיים לשנים מאשר שנים לחיים !
בתגובה ל: עד כמה שאני יודע (בלי לחפש) השם חמדיה ניתן לכבוד מאת: דודידו 10 הקיבוץ הוקם מחוץ למשבצת הכפר הערבי אל חמידיה שנקרא כך לכבודו של הסולטן. חמדיה נקראה לאורך שנים בשם "חרמונים" עד שחזרה לשם חמדיה (לא שם מוצלח לטעמי).
הקיבוץ לא הוקם על שרידי יישוב קודם, אלא על רמה נקייה.
בתגובה ל: קרוב אבל לא מאת: נתב שטח אחת הפעמים היתה במקום שנקרא גבעת חמדיה שזה די רחוק מהישוב העכשבי.{גם אותו היתי מפרק גם ככה הרסו את המשק.} מכיון שהישוב היה אז על הגבעה ההיא ולא נוכחית. ושרכבת העמק היתה מתעמצת לעלות את העליה אבל תחנה\חניה לא היתה היו קופצים ממנה והולכים ברגל לישוב. בנקודה הקודמת בפעם סמו אבן לאיזכור שפעם חמדיה היתה גם כאן.|גבעת חמדיה}
בתגובה ל: עד כמה שאני יודע (בלי לחפש) השם חמדיה ניתן לכבוד מאת: דודידו 10 מתוך עבודת ד"ר של דב גביש:
הסכם ע'ור-מודאוורה לאזור בית שאן (ע'ור=בקעת הירדן. מודאוורה=העברה, הסבה). בניגוד להחלטת המנדט על א"י שקיבלה בריטניה, שבה היה עליה :"לעודד התיישבות צפופה של יהודים, לרבות על אדמות מדינה ואדמות בור שאינן נדרשות לצרכי ציבור (סעיף-6)", החליט הנציב העליון היהודי שחשש מאוד מההתנגדות האלימה של הערבים, למסור את אדמות אזור בית שאן לערבים, ולאסור רכישתם על ידי היהודים. אדמות אזור בית שאן הוגדרו בשנת 1882 על ידי הסולטן עבדול חמיד כאדמות ג'יפתליק, כלומר בבעלות ישירה של הסולטן. היה מדובר על שטח גדול מאוד לאורך בקעת הירדן- מאזור צמח בצפון ועד שפך ו. פריעה (נחל תרצה) וצומת גשר דמיה, וכן אזור רמות כוכב. בעמק בית שאן היו בעיקר שבטי בדואים שהגיעו בעבר מעבר הירדן, וחלקם הקימו ישובים קטנים כמו- סמריה, אשרפיה ופרוונה (גוש יישובי ביכורה). השבטים הגדולים היו שבטי ע'זוויה, אל צ'אקר, בשתווי וערב א-זיינתי הגדול. שבטים אלה עברו לצד השני של הירדן במלחמת השחרור, בהסכם מוסדר ותשלומים גבוהים של ישראל. היום הם יושבים ברצועה ארוכה לאורך תעלת הע'ור הירדנית. הבריטים החליטו למדוד את אדמות העמק ולחלקם לגושים ,וזאת הייתה הפעם הראשונה שמחלקת המדידות המנדטורית ביצעה מיפוי קאדסטרי (מדידה של גושי חלקות).נקודת המוצא הייתה קו ישר שנקבע בין דגניה א' לדגניה ב'. המודדים ניתקלו בעויינות ומעשי חבלה של תושבי המקום, שחששו לפגיעה ברכושם. וזה בנוסף לאקלים הלוהט בקיץ. לבסוף הושלמה עבודת המיפוי בשנת 1924 על שטח של 125 אלף דונם, כולל אזור רמת כוכב. מסירת האדמות לערבים גרמה למשבר עם המוסדות היהודים שניסו לרכוש את השטח הגדול הזה. במשך הזמן נעקפו האיסורים על ידי רכישת גושי קרקעות במחיר מופקע מהערבים שלא עיבדו אותם, וחוות שרכשו גרמנים טמפלרים, והתקשו להמשיך לגור בעמק החם והעוין הזה. בשנת 1936,אחרי שמוסדות הישוב רכשו מספר גושי קרקע, הוחלט ליישב את האזור בשיטת "חומה ומגדל". לפני העלייה יצאו לבדוק את האדמות ,ואז נהרגו חיים שטורמן ושני חבריו, ממוקש שהניחו ערבים בדרך לשטח כפר רופין( על שמם-גן השלושה=הסחנה).
בתגובה ל: הסכם ע'ור-מודאוורה,לאדמות אזור בית שאן מאת: משה מאירי ולא בדרכם לכפר רופין (מסד) המתוכננת.
תודה על שהבאת את נושא רכישת אדמות העמק על ידי הקהק"ל, יש מקום לייחד לכך שרשור עצמאי, כולל רכישת האדמות הנגדית מהגרמנים הטמפלרים ובהם וילנד.
בתגובה ל: ועכשיו אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח חמדיה נוסדה ב 1939 במסגרת התיישבות חומה ומגדל בידי גרעין של חברי תנועת דרור ונקרא בתחילה חמדה עקב קשי האקלים וחסרון המים נעזב המקום. (כל מקום ואתר). שלוש שנים אח"כ יגיע גרעין של המחנות העולים ויישב את המקום מחדש
בתגובה ל: הישוב האבוד מאת: עבריה 1 הנכון - שיישוב חומה ומגדל נוסד בידי גרעין דרור וכן שגרעין מחנות העולים ייסד חמדיה של היום.
היתר - לא נכון.
צירפתי תמונת השלט בו רשום שחמדיה נוסדת בשנת 1942, ולפי התמונה הקיבוץ לא מנכס לעצמו את תהילת חומה ומגדל.
בתגובה ל: חלקית נכון וחלקית לא מאת: נתב שטח חֲמַדְיָה הוא קיבוץ בבקעת בית שאן ליד בית שאן, בתחום המועצה האזורית עמק המעיינות (בקעת בית שאן). שמו ניתן לו על שם הכפר הערבי אל-חמידיה ששכן מצפון לו עד מלחמת העצמאות, ואשר נקרא על שמו של השולטן העות'מאני באותם ימים, עבדול חמיד השני.
הקיבוץ הוקם לראשונה ב-1939, במסגרת מבצעי חומה ומגדל, וננטש. בשנת 1942 הוקם בשנית על ידי גרעין "חרמונים" שהורכב מילידי הארץ ("צברים"), בוגרי תנועת הנוער "המחנות העולים", ובשנים שלאחר מכן קלט גרעינים מבוגרי התנועה המאוחדת והנוער העובד.
בתגובה ל: מווינט מאת: הדרומי היחידי מצורף דף מהספר שלי, לעשות קצת סדר בשמות של הקיבוץ.
קבצים מצורפים:
שפירא מאיר "רשיון כבוד מורה-דרך" עורך מחקרים בידיעת הארץ חוקר את כרתים מ-1990 הספר:"שפירא חוקר ומטייל בכרתים" מנהל פורום כרתים http://www.agenda.co.il/686/
בתגובה ל: ועכשיו אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח לא אנתח את המקורות הפומביים השונים אבל רובם מטשטש את העובדה שאין כל קשר בין מושב דרור או ארגון דרור (ובהמשך שמם היה חמדיה) (בהתחלה השם למשך חודש היה "רמת חיים" ע"ש חיים שטורמן) לבין קבוצת החוגים (חרמונים) לימים קיבוץ חמדיה.
לא קשר פיסי(ראו במפה)
לא קשר ארגוני - זו קבוצה וזה מושב
לא קשר בין האנשים וארגון האם
וגם ללא כל קשר תנועתי
במקורות שונים היישוב דרור נעזב בשנים 1940 או 1941 אך למעשה העזיבה הסופית חלה בשנת 1942. כלומר התושבים שהו במקום קרוב לשלוש שנים.
בתגובה ל: היישוב האבוד="רמת חיים" ואח"כ דרור וחמדיה מאת: נתב שטח
בפרסומים מציינים בעיות באספקת מים וחוסר בקרקע חקלאית כסיבות לנטישת המקום. המציאות הייתה אכזרית הרבה יותר.
למוסדות המיישבים הייתה אז נטייה לטובת התיישבות קיבוצית (ולא מושב) בוודאי באזורי קשיי יום כמו בקעת בית שאן ועמק הירדן החמים. חטיבת הקרקע הזמינה הייתה יחסית קטנה לגודל הנדרש למושב בו כל מתיישב צריך לקבל משבצת קרקע קרובה לפרנסתו, בשונה מקיבוץ שהאדמות מקובצות ויכולות להיות גם במרחק. בשנת 1939 זמינות הקרקעות ברמת חמדיה הייתה מוגבלת ורק שנה שנתיים מאוחר יותר רכשה קק"ל את המשטח עליו הוקמה קבוצת החוגים חרמונים (חמדיה).
ברקע זה תפסו המוסדות את עליית ארגון דרור ביום 21.6.1939 כהיאחזות זמנית וכבר לאחר חודש שהייה נשאלה השאלה במוסדות "למי למסור את הנקודה" והמרכז החקלאי נדרש למסור תוך שלושה ימים איזה קבוצה תבוא במקום המושב לאותה נקודת חומה ומגדל. תושבי ארגון דרור היו מדוכאים ומושפלים והם הוחזקו בתנאי משמעת קשים שהשליטו מפקדים שבאו מן הקיבוצים.
גם תנועת המושבים וגם ארגון דרור סברו שמקומם כאן, אך התושבים לא רק שלא זכו לסיוע להתיישבות קבועה שהיה מקובל באותה עת, אלא שהם קיבלו הודעות חוזרות ונשנות המחייבות אותם לעזוב את המקום.
הפולמוס נמשך עד שביום 29.6.1942 הודיעו חברי ארגון דרור שעקב התנאים הקשים והייאוש מן המוסדות הם נאלצים לעזוב את חמדיה.
עם עליית קבוצת החוגים לאותו אתר חומה ומגדל, נפתחו הברזים ובין היתר החלה בניית מחנה הקבע שלהם בתא שטח אחד נמוך יותר ודרומה, נמסרו קרקעות לעיבוד חקלאי ומה שלא ניתן כאן ניתן שם.
מסיבה זו כיניתי את היישוב כיישוב אבוד. מה עלה בגורל מתיישביו אינני יודע, להערכתי הם התפזרו והארגון התפרק.
כאן המקום לציין כי ההתיישבות פיארה את המעשה הציוני וקבעה רבות את דמותה של ארצנו ואת גבולותיה. בעמק בית שאן בוודאי. הוא היה מחוץ לגבול תוכנית החלוקה 1937 ובפנים בתוכנית החלוקה 1947. מאחורי מעשה ההתיישבות עמדה חשיבה ומעש של המוסדות ובודדים וארגונים שנרתמו. לצד המעשים הגדולים נפלו טעויות מסוגים שונים והעלאתם מן האוב לא פוגמת כלל וכלל בגדולת מעשה ההתיישבות.
כל עת שאני נכנס בימי שישי ליישוב חקלאי קיים ומשוטט בו, ממלאת אותי תחושה של הסרת הכובע בפניי המתיישבים, במיוחד הוותיקים שתרמו שנים יקרות וצעירות מחייהם תמורת רעיון ציוני נשגב, ללא הורים, כסף, מזגנים וכאלה עוד.
בתגובה ל: למה נעזב?- הפולמוס הגדול (עם תמונה של היישוב מפעם) מאת: נתב שטח מיכל אורן-נורדהיים, "האיתור כגורם בהתיישבות ספר: התיישבות ארגוני הצפון ודרור בעמק בית-שאן בסוף שנות השלושים", מחקרים בגיאוגרפיה של א"י, י"ג, תשנ"ג, עמ' 48-33.
בתגובה ל: חבל שלא הובאה הפניה למאמרי ובו כל מה שנכתב כאן מאת: מיכל אורן בצירוף מקרים מעניין, השבוע ביקרתי בחמדיה, ואכן ראיתי במפה מנדטורית שהיישוב ישב במקום אחר כפי שהוזכר בשרשור.
אשתדל בהזדמנות קרובה לעיין במאמרך על הפרשייה הנשכחת.
בתגובה ל: חבל שלא הובאה הפניה למאמרי ובו כל מה שנכתב כאן מאת: מיכל אורן ממש לא כל מה שנכתב בפוסט מבוסס על מאמרך. בעבודה עצמית איתרתי התכתבויות מתיקים בארכיונים, עיתונות התקופה, מפות, סיורי שטח, ספרות ועוד.
לא נהוג בהכנסת פוסט בפורום לתת הערות שוליים למקורות.
אם הייתי נזקק לכתוב מאמר אקדמי, בוודאי שמאמרך היה מקבל מקום כבוד במקורות, אם כי אני מניח שרוב מקורותיי לתופעת ההתפרקות היו ראשוניים וישירים.
בתגובה ל: נופים בדרך ליישובי חומה ומגדל וגם אל היישוב האבוד מאת: נתב שטח ללא תוכן