תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה?
|
|
תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה?
פורסם לפני
4156 ימים
מאת מוניקה
סה"כ תגובות: 20
תגובה אחרונה לפני: 4144 ימים
בעקבות איזכור "אורה הכפולה" של אריך קסטנר, שקעתי בסיפורי תאומים ברשת. נכון, אל תאמינו לכל מה שכתוב ברשת. מה שמביא אותי לשאלה האם התופעה הזו מוכחת מדעית או שהיא פנטסיה של האנושות, שממשיכה לחזור בספרות שלנו? לפני שאמשיך, הנה כמה דוגמאות מהרשת: שני תאומים זהים הופרדו בלידתם ואומצו על ידי משפחות שונות, כדי להיפגש אחרי 39 שנים ולגלות ש: - למרות ששתי המשפחות המאמצות לא ידעו על התאום השני, קראו לשניהם ג'ים. - שניהם למדו בבגרותם משפטים, לשניהם כשרון בשרטוט ונגרות, ושניהם נישאו לנשים ששמותיהן לינדה. - לשניהם נולדו בנים להם קראו ג''ימס אלן (אחד מהם עם דבל L). - שניהם התגרשו ונישאו לנשים אחרות, שתיהן חולקות אותו שם: בטי. - לשניהם כלבים החולקים אותו שם: Toy.  על סיפורי תאומים, לא רק כאלה שהופרדו בלידתם (כגון התאומות שנפגשו במקסיקו, ואחת מהן אומצה על יד משפחה ישראלית) תוכלו לקרוא באתר הזה. יש שם גם סיפור על אישה עם שני רחמים, ששניהם הוכנסו להריון באותו זמן, אבל אחד הילודים נולד חודשיים לפני הזמן. ספוקי! רומניה מכה שנית - פעם ראשונה עם דרקולה.  בחזרה לסיפור הראשון על תאומים שהופרדו. קראתי לפני כשנה את הספר "התאום השלישי" שלא כולם מסווגים אותו למד"ב. שם היתה תיאוריה, ואני תוהה אם היא באמת תאוריה שנבדקה סטטיסטית ואולי כך אפשר לקרוא לה מדעית (מדעי החברה מן הסתם) ולפיה, תאומים זהים המופרדים בלידתם, מנהלים חיים דומים (מאד!) ואילו תאומים זהים שגדלים יחד, שואפים לשוני ביניהם. התאוריה הזו מסתדרת היטב עם הסיפור הראשון של התאומים שהבאתי. ועכשיו לכתבה סופר הזויה, תגידו לי אם זאת בדיחה, על גבר ואישה שנישאו, ולאחר מכן גילו שהם תאומים שהופרדו בלידתם! העובדת הסוציאלית (או מה שהיא) שם מרגיעה שהיום לא יקרו דברים כאלה. אני לא מבינה איך בכלל עלו על זה. ישנם הסברים של פסיכולוגים שם למשיכה ביניהן: נטיות דומות, ריח דומה, ועוד. ועכשיו חזרה לז'אנר: הרי הנושא הזה מרתק. שאלה שלי היא האם פגשתם את המוטיב הזה בספרות הז'אנר - אני כאמור רק ב"תאום השלישי". ואם לא, הגיע הזמן לכתוב על זה, ולא רק כגחמה ברשת (אם אלה גחמות בכלל). תוקן על ידי מוניקה 11/10/2009 10:35
|
|
|
|
בעקבות איזכור "אורה הכפולה" של אריך קסטנר, שקעתי בסיפורי תאומים ברשת. נכון, אל תאמינו לכל מה שכתוב ברשת. מה שמביא אותי לשאלה האם התופעה הזו מוכחת מדעית או שהיא פנטסיה של האנושות, שממשיכה לחזור בספרות שלנו? לפני שאמשיך, הנה כמה דוגמאות מהרשת: שני תאומים זהים הופרדו בלידתם ואומצו על ידי משפחות שונות, כדי להיפגש אחרי 39 שנים ולגלות ש: - למרות ששתי המשפחות המאמצות לא ידעו על התאום השני, קראו לשניהם ג'ים. - שניהם למדו בבגרותם משפטים, לשניהם כשרון בשרטוט ונגרות, ושניהם נישאו לנשים ששמותיהן לינדה. - לשניהם נולדו בנים להם קראו ג''ימס אלן (אחד מהם עם דבל L). - שניהם התגרשו ונישאו לנשים אחרות, שתיהן חולקות אותו שם: בטי. - לשניהם כלבים החולקים אותו שם: Toy. ![http://208.106.250.72/_media/imgs/articles/a397_jim.jpg]() על סיפורי תאומים, לא רק כאלה שהופרדו בלידתם (כגון התאומות שנפגשו במקסיקו, ואחת מהן אומצה על יד משפחה ישראלית) תוכלו לקרוא באתר הזה. יש שם גם סיפור על אישה עם שני רחמים, ששניהם הוכנסו להריון באותו זמן, אבל אחד הילודים נולד חודשיים לפני הזמן. ספוקי! רומניה מכה שנית - פעם ראשונה עם דרקולה. ![http://208.106.250.72/_media/imgs/articles/a397_years.jpg]() בחזרה לסיפור הראשון על תאומים שהופרדו. קראתי לפני כשנה את הספר "התאום השלישי" שלא כולם מסווגים אותו למד"ב. שם היתה תיאוריה, ואני תוהה אם היא באמת תאוריה שנבדקה סטטיסטית ואולי כך אפשר לקרוא לה מדעית (מדעי החברה מן הסתם) ולפיה, תאומים זהים המופרדים בלידתם, מנהלים חיים דומים (מאד!) ואילו תאומים זהים שגדלים יחד, שואפים לשוני ביניהם. התאוריה הזו מסתדרת היטב עם הסיפור הראשון של התאומים שהבאתי. ועכשיו לכתבה סופר הזויה, תגידו לי אם זאת בדיחה, על גבר ואישה שנישאו, ולאחר מכן גילו שהם תאומים שהופרדו בלידתם! העובדת הסוציאלית (או מה שהיא) שם מרגיעה שהיום לא יקרו דברים כאלה. אני לא מבינה איך בכלל עלו על זה. ישנם הסברים של פסיכולוגים שם למשיכה ביניהן: נטיות דומות, ריח דומה, ועוד. ועכשיו חזרה לז'אנר: הרי הנושא הזה מרתק. שאלה שלי היא האם פגשתם את המוטיב הזה בספרות הז'אנר - אני כאמור רק ב"תאום השלישי". ואם לא, הגיע הזמן לכתוב על זה, ולא רק כגחמה ברשת (אם אלה גחמות בכלל). תוקן על ידי מוניקה 11/10/2009 10:35
|
|
בתגובה ל: תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה? מאת: מוניקהיש תאומים. זכר ונקבה. והספר מסביר לא מעט על היחסים ביניהם. היתה גם מיני סדרה עם סוזן סרנדון (לא משהו). קבצים מצורפים:
|
|
בתגובה ל: בילדי חולית של פרנק הרברט מאת: גולי233 תודה גולי! כל כך אהבתי את התאומים האלה. ככל שעובר הזמן אני מבינה שאם אני רוצה להמשיך לקרוא את חולית והמשכיה, הלא קראתי את השלושה הראשונים בלבד, אז אצטרך לקרוא שוב מההתחלה.
אגב, הם הופרדו התאומים האלה? אני כבר לא זוכרת.
ואני בהחלט זוכרת את היחסים המיוחדים ביניהם.
|
|
בתגובה ל: ככל שעובר הזמן... מאת: מוניקה אגב רוב האנשים יאמרו לך *לא* לקרוא את שאר הספרים בסדרת חולית (למעט הספר המקורי) - לא הממשיכים של פרנק ולא המקדימים של בריאן וקווין.
יכול להיות שהם צודקים.... אבל לי יש פינה חמה בלב להרברטים שלמעשה "הכניסו אותי" לז'אנר (אם לא מחשיבים את סטיבן קינג ומייקל קרייטון - ואני לא מחשיב אותם). נהנתי מהטרילוגיה המקדימה של בריאן (סדרת הבתים - בית אטריידס, הארקונן, קורינו) וגם ממשיח חולית, ילדי חולית.
|
|
בתגובה ל: למיטב זכרוני הם לא הופרדו מאת: גולי233 את הספרים שבנו כתב יחד עם הסופר השני, אבל אני כן מתכוונת לקרוא את שבעת הספרים בסדרה שכתב הרברט האב. הכתיבה של פרנק די מהפנטת, ואני חייבת לבדוק ביני לבין עצמי, האם הוא באמת סתר את עצמו בהמשכים של חולית, כפי שקפטה, המנהל השני של הפורום, אמר לי לא פעם אחת.
|
|
בתגובה ל: תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה? מאת: מוניקהסרט של קרוננברג שמתעסק ביחסים בין תאומים... די הזוי ולא מתאים לכל אחד. יש קטעים קצת חולניים. יש גם בכח המחץ, אצל הרעים :) בגוגל מצאתי את הרשימה הזו: http://www.amazon.com/Twins-in-Science-Fiction-Fantasy/lm/ITMFQY4LU5YBלא מצליח להזכר כרגע בספר\סרט על תאומים מופרדים... למרות שאני בטוח שזה יקפוץ (למעט star wars אבל אין בו את ההיבטים הפילוסופיים\מורכבים שאת מחפשת). אגב, אתמול היתה תכנית מצויינת על תאומים בערוץ 8... על מיני בעיות פסיכולוגיות שיש להם, "מלכוד התאומים" או משהו כזה. קבצים מצורפים:
|
|
בתגובה ל: וגם בקולנוע - תאומי המריבה \ dead ringers מאת: גולי233 IMDB סיווג את זה כמד"ב? כמובן שראיתי את הסרט והוא די זעזעה אותי בזמנו, אבל המשחק ה-priceless של ג'רמי איירונס וג'ונבייב בוז'ולד (אם אני זוכרת נכון, היא שיחקה שם) הדביק אותי למסך הקולנוע והלכתי לראות אותו פעמיים. אני זוכרת שהיה לה רחם כפול (ממש כמו בכתבה באתר הראשון שהבאתי, על סיפורי תאומים) - וזה לא מד"ב. הממ, אני בטח מפספסת משהו. ראיתי אותו לפני כמעט 20 שנה. לגבי טלוויזיה - אין לי :) הייתה לי כמה חודשים, החוויה הסתיימה.
|
|
בתגובה ל: מה בדיוק היה מד"ב בתאומי המריבה? מאת: מוניקהלא יודע לגבי IMDB אבל כל ההזיות\חלומות שלהם והכלים הסדיסטיים. זה לא פנטזיה במובן של פיות וגמדים... אבל.... נתון לפרשנות. בכל מקרה, הסרט מבוסס על ספר בשם twins של Jack Geasland ו-Bari Wood. דיברו עליו גם בפנטסטיקון הבריטי http://www.fantasticfiction.co.uk/w/bari-wood/twins.htm
|
|
בתגובה ל: לא מדב"י אבל יש בו מן הפנטזיה אם אני זוכר נכון מאת: גולי233 בפנטסי קון הבריטי? עשית לי חשק לצפות בסרט שוב.
|
|
בתגובה ל: היית שם? מאת: מוניקה אני חולם מדי פעם לשלב כנס בטיול בחו"ל. יום אחד אני גם אעיז ואעשה את זה.
סרט די קשה לצפייה.... הספיקו לי הפעמיים שצפיתי בו בעבר. למרות שקרוננברג הוא ע-נ-ק. הסרטים שלו מעולים... מ-the brood, סקנרס, הזבוב, the dead zone, היסטוריה של אלימות, סימנים של כבוד, קראש, אקזיסטנס, ...
|
|
בתגובה ל: תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה? מאת: מוניקה או אולי פרייז'ר מהאסופה שלו.
אגב ההתנהגות הדומה של תאומים זהים (ורק זהים) היא המקור לסברה (הלא מוכחת חוץ מהמקרים האלה, יש לציין) שהגנים שלנו קובעים לא רק את המראה החיצוני, אלא גם את ההתנהגות והנטיות האישיות.
לדעתי זו הוכחה לתקפותה של האסטרולוגיה... (ואגב יצא ספר בעברית בנושא: 'תאומים שמימיים' מאת ד"ר אליזבטה לוין).
|
|
בתגובה ל: סביר שזה אחד הארכיטיפים של קמפבל מאת: y_welis מלבד באמצעות בדיקת תאומים זהים שהופרדו.
יש לך רעיון אחר?
|
|
בתגובה ל: הלא אי אפשר להוכיח תאוריה זו מאת: מוניקה אלא אם הגנים הללו יזוהו, ויתגלה שהם משפיעים גם על תכונות אופי אצל מי שאינם תאומים.
כלומר עד שלא נבדוק את זה על מקרים אחרים, התאימות אצל התאומים היא פנומנה ייחודית להם.
|
|
בתגובה ל: לדעתי זו בעיה כשהמודל היחיד הוא תאומים זהים מאת: y_welis קודם כל, את עניין האסטרולוגיה דווקא קל לוודא באמצעות לא-תאומים שנולדו באותו זמן בדיוק - אני מניח שלא יהיה קשה למצוא כאלה בכל בית יולדות, ובהתחשב בעובדה שגם תאומים לא יוצאים מהרחם בו-זמנית.
ואחרי שפסלנו את ההסבר הפוטניאלי הזה... ישנן שתי דרכים עקרוניות להראות שמשהו אחד גורם למשהו אחר: האחת היא לבדוק שתי דגימות שההבדל היחיד ביניהן הוא בהימצאותו של אותו גורם ולראות שהתוצאה מופיעה באחת ולא באחרת. זו השיטה הנפוצה כמעט בכל מחקר מעבדתי. השיטה השניה היא לקחת שתי דגימות שאין להן שום דבר משותף פרט לאותו גורם, ולראות שהתוצאה מופיעה בשתיהן.
סליחה, אני רק שומע שיטות מחקר ומיד יש לי פלשבקים ;-)
|
|
בתגובה ל: תאומים מופרדים: מדע או פנטסיה? מאת: מוניקה לא בדיוק ז'אנרי - האיש במסיכת הברזל של אלכסנדר דומס
יש גם תאומים במיתולוגיות השונות...
|
|
בתגובה ל: עוד תאומים מאת: גולי233 גם בסיפורי טרויה וגיזת הזהב היו כמה זוגות תאומים.
תכניסו טוב טוב לראש, אין דבר כזה ארוחת חינם. המלחמה היא מפלטם של חסרי היכולת. שלום ותודה על הספרים.
|
|
בתגובה ל: כמובן רומולוס ורומוס שהיו מקימי רומא מאת: טרישנמרנדו - קפטה ללא תוכן
תכניסו טוב טוב לראש, אין דבר כזה ארוחת חינם. המלחמה היא מפלטם של חסרי היכולת. שלום ותודה על הספרים.
|
|
בתגובה ל: כמובן רומולוס ורומוס שהיו מקימי רומא מאת: טרישנמרנדו - קפטה זכורים לי הבנים (התאומים?) של בוראס שנמנו על הארגונאוטים, אבל אני לא זוכר תאומים במחזור ההומרי. אבל אולי זה רק זיכרוני הרעוע.
My name is Bambi. You killed my mother. prepare to die.
|
|
בתגובה ל: בסיפורי טרויה? מאת: מארק אנתוני אחד הזוגות אני חושב קסטור ופולוקוס
|
|
בתגובה ל: אני זוכר לפחות שני זוגות תאומים מאת: טרישנמרנדו - קפטההומרוס מזכיר אותם כמובן ומספר חלק מהסיפור שלהם (אחרי הכול, הלנה היא אחותם), אבל הם מתו עוד קודם. אבל הם כן היו בצוות של הארגוס, ואת זה שכחתי.
My name is Bambi. You killed my mother. prepare to die.
|
|
|
 |
מאמרי הקהילה
.jpg) |
ינקי מקונטיקט בחצר המלך ארתור / מארק טוויין - חוות דעת מאת סיגליתי
זהו ספר נהדר אחד המענגים שקראתי מזה זמן מה, גם אם נראה שנהניתי מהספרים האחרונים שקראתי, הספר הזה שמר לי כנראה הנאה מיוחדת.
14/9/2009
|
 |
סטרוגנזה - עיר המסכות / מרי הופמן - סקירה מאת סיגליתי
במסווה של גלימות קטיפה ומסיכות, הסופרת אורגת עלילה של שלטון, תככים, מזימות, בגידה, כישוף ואהבה, בשילוב אחת המשפחות הידועות ביותר במאה ה-16.
20/8/2009
|
 |
גילדת הקוסמים מאת טרודי קנבן - חוות דעת של טרישנמרנדו קפטה
הספר הזכיר לי הרבה נריטיבים דומים ומשתמש בכל הקלישאות שאפשר.
הסיפור מתרחש בעיר המזכירה את ימי הביניים באירופה.
15/8/2009
|
 |
צייר המלחמות מאת אור גראור - חוות דעת של מוניקה
קול שונה: מעין הימצאות בו זמנית בשני עולמות, כאילו רגלי הקורא נמצאות אחת בעולם מציאותי והשניה בעולם דמיוני, הקרקע אינה יציבה, והמוח מגשר בין העולמות השונים
30/7/2009
|
.jpg) |
חרש החורף מאת טרי פרצ'ט - סקירה מאת סיגליתי
חרש החורף הוא הספר השלישי בסדרה ומסתבר שגם האחרון. בספר זה טיפאני כבר בת שלוש עשרה, היא ממשיכה את התמחותה במכשפנות אצל מכשפה זקנה וותיקה מאד, אשר לוקחת אותה לצפות בריקוד של רוח החורף עם גבירת הקיץ.
13/6/2009
|
.jpg) |
לב של דיו מאת קורנליה פונקה - סקירה מאת סיגליתי
דמיינו שהדמויות היו מתממשות לנגד עיניכם בזמן הקריאה. את מי הייתם רוצים לפגוש לו הייתם יכולים לבחור?
11/5/2009
|
.jpg) |
הבריון של ארצ'ר מאת דיאנה ווין ג'ונס - ביקורת מאת סיגליתי
ספר ילדים חביב מאד, המון הומור וסיטואציות מצחיקות, דמויות צבעוניות, וכך גם החפצים. התרחשות האירועים בו מהירה וקצבית, ולקראת סוף הספר הקצב מתגבר.
1/5/2009
|
.jpg) |
Sirius מאת Olaf Stapledon - סקירה וחוות דעת מאת מוניקה
סיריוס הינו כלב משובח חצי בן אדם, יצירתו של מדען שגידל אותו בעזרת אשתו, כאח תאום לבתם פלאקסי. זהו ספר על היחסים החזקים, האהבה והפער בין השניים, ועל הטוהר שנאלץ להתמודד עם עולם לא קל.
30/4/2009
|
 |
פרסי ג'קסון וקיללת הטיטאן מאת ריק ריירדן - סקירה וחוות דעת מאת סיגליתי
הספר השני בסדרה היה קצת חלש בעיני, אבל הספר הזה פשוט מצויין.
28/4/2009
|
 |
ג'ונתן סטריינג' ומר נורל - סקירה וביקורת מאת סיגליתי
הסיפור מתרחש באנגליה של המאה ה - 19 במהלך המלחמה מול נפוליאון. המלך ג'ורג' מטורף לגמרי וקסם אמיתי לא נראה בארץ מזה מאות בשנים, כאשר המלך העורב שלט בשלושת הממלכות.
15/4/2009
|
 |
ארץ פלאות קשוחה - ביקורת מאת טרישנמרנדו-קפטה
ספר זה הוא מעין ספר סייבר פאנקי בתוספת מסעות מוחיים.
14/4/2009
|
 |
מגן הלהט - ביקורת מאת פנריר
לאחר שמצאו את כפפת הזעם, מגלים הוגו וחבריו שישנם עוד שני חפצים שניתנו למלאכים למשמרת על ידי האלים, בסופן של מלחמות האלים – כפפת הזעם, מגן הלהט (מכאן השם), ושרביט החרון.
14/4/2009
|
 |
פרחי הריק - ביקורת מאת hungarfield
פרחי ריק הזכיר לי טיפה את בהתחלה את אלמוות בע"מ, אבל די מהר רואים שזה לא הכיוון, ומתחילים לגלוש בסלאלום למתקדמים שסוואנוויק מציג לנו.
14/4/2009
|
 |
הידרומניה - ביקורת מאת מוניקה
ספר מד"ב סייבר פאנק ישראלי טהור, אם כי, בתוך תוכי אני מרשה לעצמי להגדיר את הספר כספר מתח-בלשי על רקע עתידני של ישראל בת ה-120.
14/4/2009
|
 |
רוברט סילברברג - ביקורות מאת מוניקה
מקבץ לינקים לביקורות וחוות דעת של מוניקה, לספרים מאת רוברט סילברברג.
14/4/2009
|
 |
מישורי הטבח - ביקורת מאת פנריר
העלילה מתחילה בדיוק במקום שבו מסתיים הספר השני, מספר ימים לאחר מכן, מיד אל תוך מאבק הכוחות והמלחמה המתנהלת ברחבי יבשת פולריאן, בין צבאותיו של גילהר לבין שאר הממלכות, אשר ניצבות כל אחת לבדה כנגדו.
14/4/2009
|
 |
תחית האגדות - ביקורת מאת פנריר
ממליץ לכל אוהבי הפנטסיה בארץ, גם אלה שלא אוהבים פנטסיה נוסחאתית. בנוסף, אשמח לראות עוד יצירות של הסופר הזה, שנכתבו בתקופה יותר מאוחרת בחייו.
14/4/2009
|
 |
ג'ונתן סטריינג ומר נורל - ביקורת מאת רביב מ
הספר מומלץ למי שאוהב פנטזיה אנגלית ואין לו רתיעה מספרים ארוכים. הכתיבה מרשימה מאוד והתרגום מוצלח, אבל למרות זאת חיכיתי לא מעט פעמים שיקרה משהו, שתהיה איזו תפנית, שיהיה משהו שירגש אותי או ימתח אותי, וזה לא קרה מספיק.
14/4/2009
|
 |
סוד הקלפים - ביקורת מאת מוניקה
הקלפים חיים אי שם ויש להם חיים מאד מסודרים, מלבד לג'וקר.
15/4/2009
|
|