ברוך הבא
|
|
ברוך הבא
פורסם לפני
4471 ימים
מאת הומו זקן על הטיילת
אין תגובות
אני חושב שאושר הוא הצפה של אנדורפינים. אושר זו המצאה דתית שמנסה לתת קצת "טעם" להמוני המאמינים הסובלים. אדם רציונלי לא מאמין באושר. הוא בהחלט חווה שמחה מדי פעם בפעם.
|
|
|
|
והנה נקודת המוצא מדו שיח מרתק שבתראפיה הפילוסופית:
האדם מתקשה ביותר להיות מאושר. זאת משום שבתוך תוכנו קשה למצוא את האושר ואילו בעולם הרחב יתכן שכלל אינו קיים. למרות זאת ואף על פי כן מחפשים כולם את "האושר". האידיאל של כולם הוא להיות מאושרים, ולשם כך אנו משקיעים משאבים נפשיים וחומריים רבים. וככל שמשקיעים יותר, ככל שזקוקים יותר ל-"אושר",כך מתרבים ה-"מדריכים" לאושר – אותם אלה שהצליחו להגיע, בדיוק בזכות שאיפה אנושית זו, אל העושר החומרי.
ארתור שופנהאואר תרם את תרומתו הצנועה לאנושות בכתביו שהתייחסו "לאושר" או "לאי האושר", בלשונו, והכל כמובן ע"פ תפיסתו הסובייקטיבית הצנועה, ללא כל אותם ניסיונות ההתנשאות הרווחים בקרב הפילוסופים המקנים את תורתם לתלמידיהם המסורים.
דפוסי האישיות המובנים בתוכנו הם מעין עדשה המקרינה מתוכנו את רגשות האושר או האי האושר בהתאם לדפוס הרלוונטי. בעת העתיקה חי יווני בשם מיטרודורוס מכיאוס, אדם שאין כמעט הזוכרים אותו כיום, שאמר במילותינו אנו: קיים אושר סמוי בתוכנו אשר על אף שאיננו מודעים לו, גדולתו רבה לעין שיעור מכל "אושר" חיצוני הנרכש בכסף או בשווה כסף.
אנו יכולים לנסות "לקנות" בכספנו אהבה, כבוד, הנאות, תארים, עינוגים וכן מדריכים חברתיים רוחניים מכל סוג שהוא ולחפש גם את שלוות הנפש שלנו בשיחה מלבבת עם מומחה הנפש – הפסיכולוג - (תמורת תשלום שמן כמובן), אולם בליבנו פנימה נדע כי הכל מזויף, כי אין זה האושר האמיתי שאליו אנו נכספים. זמן מה נרחף על כנפי האשלייה, אך בסופו של דבר נצנח שוב למצב של חוסר האושר והרגשת הביזוי שבניסיון לקנותו.
יתרה מכך, מכיוון שאנו תופסים את האושר לפי דפוסי האישיות האינדיבידואליים של כל אחד ואחד מאיתנו, ומכיוון ודפוסי אישיות אלו שונים, מן הסתם, מאדם לאדם עד כי כמעט שאינם ניתנים להכללה ולהפרטה, וזאת משום שכל אדם ואדם הינו עולם ומלואו בפני עצמו, ויתכן שאף מילים אלו שאנו כותבים נתפסות באופן שונה על ידי כל אחד ואחד מאיתנו.
כך גם לגבי תפיסת האושר – פלוני יראה עצמו מאושר עם פת לחם דלה וציפור מצייצת בחלון ביתו העלוב, ואילו אחר שהינו בעל נכסים ואופציות בורסאיות בערך נקוב בן מיליוני דולרים יראה עצמו בלתי מאושר בעליל, משום שהונו מוערך רק ב – 10 מליון דולר, ואילו חברו "שווה" 100 מיליון.
אם כך, תפיסת העולם של האדם הופכת אותו לעשיר, עני מאושר או מדוכא עד עפר, יפה או מכוער וכיוצא בזה.
ושוב נחזור על כך: העולם משתקף תמיד דרך עינינו ועינינו מתרגמות את העולם ע"פ דפוסי האישיות שלנו, המייחדים כל אחד ואחד מאיתנו. (האם את זה ניתן לשנות שמואל?)
(מהן הסיבות לכך: ההסברים שונים ומורכבים. נוטים היום להאמין, כפי שניחש שופנאוור בהבנתו המעמיקה, כי ההסבר לכך נובע מההרכב הכימי של גופינו בשילוב אימפולסים עיצביים- חשמליים . על כל פנים, המוסר הדת, החברה, החינוך והסביבה שבעבר ייחסו להם חשיבות רבה נראים כיום כשומרים עלובים שנרדמו על משמרתם.)
אחד מכתביו של שופנאוור מתאר שני אנשים השטים לאורך נהר הריין. האחד טרוד בעסקיו ועצבני עד מאד, עומד ככל הנראה בפני פשיטת רגל וכל רכושו יעבור אל מלתעותיהם המורעבות של הבנקים והנושים. לפיכך, עבורו, אין הנהר היפה והמרהיב הזה אלא קו אפור, קודר וחדגוני שתחילתו מכאוב וסופו עוד יותר מכאוב.
חברו למסע, לעומתו, פנסיונר מבוגר המתענג על חופשתו, אדם שצרכיו מועטים והפנסיה הדלה שלו בקושי מספיקה אפילו לאלה, מתפעל מיופיו של הנהר, מהארמונות הנשקפים לאורך הגדות. הוא מטייל על הסיפון, מזמזם לו חרש ניגון עתיק, והרי אין מאושר ממנו בעולם כולו.
אנשים נוהגים לומר כי אדם מאושר הינו אדם אשר מימש את הפוטנציאל הגלום בו, אולם למרבה הצער, מרבית בני האנוש אף אינם מודעים לקיומו של אותו פוטניציאל, והם בוהים בחייהם של אחרים, המצליחנים, מתייחסים אליהם כמודל חיקוי נערץ ומכיוון שאינם כאותו מודל נשגב הריהם מתייסרים וסובלים סבל רב.
והיפוכו של דבר - מעטי הסגולה שמממשים את אותו פוטנציאל שיש בהם, מציירים, כותבים כתבי מופת, יצירות מוסיקליות נפלאות ומסות פילוסופיות עתירות חוכמה, כלומר מממשים בפועל את האוצר הגלום בתוכם - הם הם בדרכם אל האושר הנכסף.
אבל, לצערנו הרב, שופנאוור ציין, כאמור, כי עולמם של מרבית בני אדם הוא מקום עלוב ומדכא והאושר הנכסף כמעט שלא ניתן להשגה. יתרה מזאת, למרות כל הקלישאות כולן, רובנו בודדים וסומים באפלה. אנו נולדים בודדים ומתים בודדים. כאשר אנו מנסים להתחבר לאחרים כעדת קיפודים בעת קרה, הקוצים החדים העוטפים אותנו דוקרים אותנו ואנו מתרחקים בשאט נפש מחברינו. אולם כיוון שקר לנו שוב אנו מתקרבים שוב ושוב נדקרים, וכך מתנהל מסלול חיינו. למרות הכל יש להתמיד ולחפש את הגרעין האמיתי של האושר המצוי בתוכנו. לא נמצא זאת בכתיבתם של אחרים (כולל כתב ידו של שופנהאואר בעצמו), לא בסדרות טלויזיוניות וכנראה גם לא בספרי מופת.
נקודת המוצא של האושר הינה, בסופו של דבר, עינינו ותודעתינו והכל נקבע בהתאם להבנתנו (וזאת במידה ולא הוחצן לחלוטין והושפע אך ורק ע"י אחרים).
צרכי הקיום קרויים ע"י שופנהאואר : הרצון - אותה מפלצת עיוורת הדוחפת אותנו לצבור ולרכוש את האושר המלאכותי דהיינו: רכוש, כסף, כבוד, אהבה, עינוגים וגם "להיראות" חכם, מודרני וכיו"ב.
והיה ויבוא היום ונוכל להשתחרר מעולה של אותה מפלצת הקרוייה הרצון, כלומר ננטרל את הדחפים האישיים הסובייקטיביים הללו ונפנה את האנרגיה שלנו לכיוון האובייקטיבי הטהור, רק אז נזכה למעט אושר או ל-"הארה", כפי שזו מכונה בדתות המזרח.
מאחר ורובנו כאמור, לא חופשיים אלא שבויים במלתעותיה של אותה מפלצת קיימת, אותה תעשיה שלמה ומורכבת של תחליפי אושר ובעיקרם המרכיבים הכימיים: הסמים, הגלולות, האלכהול, הפעלת הזרמים חשמליים למוח וכל אותם עזרים שכל מטרתם לנתק לזמן מה את האדם מרצונותיו הכובלים אותו לחיי הגשמיות האפורים והמכוערים ולנסות להעלותו אל השמיים הטהורים חסרי הרצונות.
אך כל אלה תקפים, לצערנו, לתקופת זמן מוגבלת שאחריה אורבת הנפילה הכואבת, וחוזר חלילה.
אבל מדוע בעצם קשה כל כך להיות מאושר?
האושר קשה להשגה היות וכולנו בני אנוש ולא אלים המתגוררים על הרי האולימפוס. וכבני אנוש יש לנו מאווים ורצונות רבים, שונים ומגוונים, שרק מיעוטם מתגשם.
יתרה מכך - במידה וקצה קצהו של אושר מתגשם, מיד מתייצבים עשרות, מאות, אלפי מאווים שאינם באים על סיפוקם, אליהם מתווספות, כמובן, כל אותן הדאגות המטרידות את מנוחתו של האדם. והיה ואפילו נצליח ונפתור את מירב דאגותינו, עדיין אין הדבר אומר כי סיפקנו את מאווינו לאושר. ודומה הדבר לאותו תמנון קדמוני שכורתים לו זרוע אחת ובמקומה צצות שלושים זרועות חדשות. גם אם נמצא "אושר" אושרנו פג כעלה נידף בסופו של יום, וחיי הנצח, כאמור, ניתנו רק לאלים בפסגות האולימפוס.
נראה אם כך, כי על כל חלום שלנו שמתגשם רבים הם החלומות שאינם ניתנים להשגה. וגם אותו חלום אושר שמתגשם משול ע"י שופנהאואר לנדבה הנזרקת לקבצן לצורך קיום זמני ומותנה בלבד. ברגע בו יתפוגג האושר הרגעי נמשיך הלאה בקיומינו הסובל, היות שבמהותינו אנו תסבוכת בלתי פתורה של תשוקות ומאווים העולים אחד על השני ומכסים אחד את השני ברפש דביק עד בלי קץ.
אך האם יתכן מצב שבו, בדרך כלשהי, נצליח לפתור את כל בעיות קיומינו, להשביע את "הרצון", להסיר כל דאגה מליבנו?
התשובה על פי שופנאוור שלילית - הסיבה לכך היא שגם במצבינו הקיומי הנוכחי איננו מעריכים כהלכה את המאפיינים ה"מאושרים" שלנו. אדם בריא לעולם לא יעריך את בריאותו אלא רק בהיותו חולה על ערש דווי, ואדם עשיר לא יעריך את עושרו אלא כאשר יפסיד את כל רכושו והונו. גם אדם חופשי אינו מודע כלל להיותו בן חורין ולא עבד נרצע אולם כשייאסר ויבלה בבית סוהר או בשירות מילואים מתיש יעריך לעין שיעור את היותו חופשי.
נראה אם כן כי הרגישות שלנו לסבל עומדת ביחס ישר לפגיעה כל שהיא במה שהורגלנו. וראוי איפה לצטט את אותו רומאי, גאיוס פליניוס קאקיליוס סקונדוס שאמר:
"זה לא כבר הזכירה לי מחלתו של אחד מידידי שמצבנו טוב ביותר שאנו חולים. שכן, מי סובל מחמדנות או מתשוקה שהוא חולה? החולה אינו משועבד לאהבים, אינו רודף כבוד, זונח את הממון ומסתפק במועט, כי הוא יודע שעליו להשאיר את הכל. אז הוא זוכר שקיימים אלים ושהוא בן תמותה, אינו מקנא באיש, אינו מתפעל מאיש, אינו בז לאיש אינו מתרגש מדברי רכילות ואינו ניזון מהם.
חולם הוא רק על מרחצאות ועל מעיינות מרפא. בזה מסתכמות כל דאגותיו וכל תפילותיו. וזה מבטיח לעתיד חיים נעימים ושלווים אם יצליח להבריא, כלומר חיים תמימים ומאושרים. יכול אני, איפוא, לסכם בעצמי בקיצור בשבילך ובשבילי את אשר הפילוסופים מנסים ללמד במילים אילו במגילות לעין ספור: כשאנו בריאים עלינו לנהוג כפי שאנו מתכוונים לנהוג שאנו חולים".
אבל אף אם נתאר מצב היפותטי ובו אדם מסוים הצליח להכניע את כל הדאגות ומרבית מאוויו התגשמו: הוא חכם , עשיר, בריא, צעיר וכמעט שיש לו הכל, דוגמת נפוליאון וגדולי המליארדרים הצעירים של ימינו אנו. אנשים אלו היו והינם מושא לקנאה ולהתייחסות מצידה של רוב האנושות . הלא מרביתנו רוצים להיות עשירים כביל גייטס, מפורסמים כנפוליאון וחכמים כשייקספיר או באך - אך מדוע אותם אנשים, קיסרים ועשירים כקורח, אינם מאושרים (וזאת ע"פ כתביהם ושיחותיהם) ?
מפני שצדו השני של המטבע השופנהאוארי הינו "השיעמום". והשיעמום, לא פעם גרוע הוא יותר מן המחסור , מן הדאגות ומאי-מימוש המאווים.
משום כך הקיפו עצמם הקיסרים והמלכים שהיה ברשותם כל מה שאדם חפץ בבני לוויה משעשעים וחיפשו עינוגים מוזרים ואף "סוטים". משום כך גם היו להם נשים ופילגשים ומשום כך גם יצאו למלחמות מיותרות וחסרות תכלית - כל זאת רק כדי לשבור את אותה הצרה הצרורה הקרויה שיעמום.
יתרה מזאת, נראה כי השיעמום פוגע ביתר חוזקה בברי הדעת הנבונים וביוצרים המקוריים הסובלים ממנו סבל רב. ויתכן (או אפילו ברור לי) שמכך מגיע אותו דחף שלהם ליצור את יצירותיהם המיוחדות, התורמות נדבכים חשובים לתרבות האנושית.
לדעתי, אף לפני הופעת השיעמום המטריד קיימת אם כל הדאגות שאין אדם חי היכול להתעלם ממנה ושאליה כמעט ולא התייחס שופנאוור - יהיה אשר יהיה ונהיה באשר נהיה, תמיד מודעים אנו לקיומו של "איש הסירה", המעבירנו מצד אחר לצד השני של הנהר (FERRY MAN).
יתכן אפוא שהאידאה הדמוקרטית הנשגבת ביותר הינה קיצו של כל בן אנוש. איש לא נמלט מחרבו, בין אם מלכת אנגליה, מיליארדר סעודי או קבצן חסר בית ברחוב בכלכותא. כולנו כלואים בתא הנידונים למוות וכולנו יודעים שגורלנו נחרץ כבר ברגע שנולדנו אך מטעמים שונים חלקנו זוכים בארכה או חנינה זמנית, כפי שנאמר: "עד 120". אך בסופו של עניין, תמיד יוצא לפועל גזר הדין.
ראוי להזכיר במקום זה גם את התייחסותו של גדול הסופרים בדורינו, ל.ו. טולסטוי, שניסה גם הוא להתמודד עם ה"בעיה". לדבריו ישנן ארבע דרכי התמודדות אפשריות :
א. לאבד את שפיות הדעת ואזי האדם נפטר הן מ"רצונותיו" והן מדאגותיו ומעבירם לגורמים טיפוליים.
ב. להכיר בקיום הדת והאמונה שתפקידה, מן הסתם, לספק מענה ותשובות לכל אותן שאלות מטרידות. כל דת חייבת לספק הסברים ודרכי התמודדות עם רעיון הקץ. שופנאוור טען אף הוא כי האדם, בהיותו מאמין בדת מסויימת, חותם על חוזה עם האל ונציגיו עלי אדמות, ובסעיפי החוזה נאמר כי הינו מאמין ומקיים את הוראות נציגות השמיים ובתמורה לכך הינו זוכה לחיים טובים "בעולם הזה" וכמובן לחיי אושר נצחיים ב"עולם הבא".
ג. ויש כאלו, ההדוניסטים, האומרים: "לעזאזל הכל, החיים קצרים. הבה נהנה ככל האפשר בבחינת "אחרי המבול".
ד. ולבסוף, ע"פ טולסטוי, רובנו ככולנו סובלים ונמקים מעצם המצוקה הטמונה בכליה הסופית. ובחיל וברעדה נרעדים אנו על כל פטירה של יקירינו וחברינו ומשלים אנו את עצמנו כי "לנו זה לא יקרה" - כי כיצד יתקיים העולם בלעדינו, והרי אני והעולם חד הוא.
האמצעים בעזרתם מנסים בני האדם להיות מאושרים
הדרך אל האושר הנכסף, או הפגת הדאגות והפחדים, אינה יכולה להתקיים ללא מספר צרכים המחולקים לקטגוריות.
הקטגוריה הראשונה של הצרכים הינה כמובן הצרכים הפיזיים. לא ניתן להתקיים ללא מזון, משקה, מחסה, בטחון וכד', ואין צורך להרבות במה שמובן מאליו.
הקטגוריה השניה חשובה גם היא ומתייחסת בעיקר למין הנשי ולדחף הביולוגי שלהן ללדת ילדים. ע"פ שופנאוור זהו צורך קיומי – ביולוגי חשוב ביותר (שאין גברים מבינים אותו כלל וכלל). כמעט שאין אישה שאינה חשה בתקופת בגרותה בצורך זה, בין אם במודע ובין אם לאו.
בעוד שאצל הנשים הצורך מתבטא במובנו הביולוגי ההפרייתי, הרי שגם אצל הגברים קיים דחף להמשיך את השושלת, וזאת מתוך ניסיון להתחכם במעט לגזירת הקץ הקדמונית. במובן מסויים, אם חיינו ימשיכו דרך צאצאינו, הנושאים את מירב תכונותינו (היום קוראים לזה DNA), את שמנו ותוארנו, הרי שבדרך מסויימת נמשיך להתקיים.
וכיצד מבוצע תהליך המשכיות הגזע או, במובן הבוטה יותר, תהליך ההפריה ע"פ שופנהאואר?
הנשים, בגיל היציאה מעולם הילדות לבגרות, ניחנו בתכונות טבעיות שמטרתן למשוך את הגברים כדי להכניסם לתהליך ההפריה או, במילים יפות יותר, בברית הנישואין ולבנית המשפחה. כל זה שונה מדת לדת וממסורת אחת לשניה, אולם התהליכים המרכזיים הינם אוניברסליים.
עולם הפרסום והאופנה על שפע נערותיו הצעירות ולבושן המינימלי הינו דוגמא מובהקת למשנתו של שופנאוור.
האישה, כאם לעתיד, חייבת בראש ובראשונה להשיג בן זוג ע"מ ללדת, וחייבת גם במפרנס לעולליה הרכים עד להתבגרותם.
בשנים קודמות היה הדבר חשוב יותר ולפיכך השתדלו הנשים ביתר שאת להתחתן עם "מפרנס" מכובד בריא וחזק. כיום, בעידן המודרני, יכולות הנשים לפרנס עצמן בכוחות עצמן וכן להפרות עצמן ללא הצורך בבן זוג ידוע.
אולם גם כיום, נשים עצמאיות חזקות ומשכילות אינן יכולות לעמוד כנגד "הרצון" הבלתי ניתן לדיכוי והוא – הולדת ילדים.
העלילו על שופנאוור כי כביכול שנא נשים, וישנם תיאורים בכתביו כגון: " הנשים הינן גזע נמוך קומה, צר כתפים ורחב ירכיים, שאינם משיגים הישגים נעלים ומיוחדים בתחומי המדע והאומנות וכל תכליתם ללכוד את הגבר ע"מ ללדת לו ילדים.."
במבט מסויים נראה כי אכן, יש הרבה מן הזלזול בתארים אלו אך אל נתעלם מכך כי יחסו של שופנהאואר אל הגברים ("הנמשכים אל הנשים כפרפרים לנורת הליל"), גם הוא אינו מן המחמיאים ביותר. וכפי שראינו קודם לכן, היחס של המאמין אל דתו הינו מערכת של תן וקח (תן חיי נצח ואושר וקח את טכסי הדת ואמונתי). במקרה דנן מדובר גם כן על יחסי תן וקח (סחר חליפין) - את תספקי לי שירותי מין וחיבה ואני אוליד ילדייך ואפרנסם. זוהי המורשת התרבותית של האנושות, המבוססת על המרכיבים הביו-כימיים המרצדים בגופנו, והגברים והנשים גם יחד הינם שחקני-משנה על במת ההסטוריה האנושית, שבויים בידי "הרצון" שלהם הנובע מדחפים ביו-כימיים המוסברים ע"י אין סוף הוגי דעות מתוחכמים בהסברים פילוסופיים, ספרותיים, תרבותיים דתיים ומוסריים עד אין קץ.
והיה אם יום אחד "הפארסה" הזו תסתיים, דהיינו, משהו במנגנון הביו-כימי האנושי ישתבש, ויתכן לשם השערה כי גברים ימשכו רק לגברים ונשים תמשכנה רק לנשים, אזי יפסק קיום הגזע האנושי כפי שהוא.
אז ורק אז יסתיים יום אחד בחיי הנצח האין סופי.
אם כך, ע"פ שתי הקטגוריות הראשונות של שופנהאואר, כדי לנסות להיות מאושר חייבים קודם כל להתקיים קיום פיזי כלשהו, ואחרי כן להמשיך את שושלת הדורות . שתי הקטגוריות הללו ניתנות להגשמה בעזרתו הנדיבה של הכסף - שהרי הכסף הינו אמצעי מוחלט להתפרנס, לקנות נכסים וכן "חיבה ואהבה". יתרה מכך , באם רוב הצרכים הינם חד צדדים, כלומר, האוכל מספק את יצר הרעב, ההתעלסות את יצר המין, בגדים חמים את בעיית הקור וכיוצא בזה, הכסף הינו מטבע עובר לסוחר ומשמש פתרון לצרכים שונים. הנכסים והכסף, בין שנרכשו בזכות הכשרונות או בירושה, מאפשרים לאדם להיות "חופשי" במידת האפשר מהשעבוד החמור ביותר הקיים בנמצא: אותו שיעבוד אשר כונה בתקופות קדומות יותר "עבדות", לאחר מכן "אריסות", וכיום הוא מכונה "קפיטליזם", "שוק חופשי" "גלובליזציה", דהיינו "עבודה שכירה" ע"פ ערכך ותרומתך למעסיק. ואם אינך תורם או הינך חולה או קשיש – לפרוטות העלובות של הסעד נועדת, ואם התמזל מזלך, והנך עצמאי- דהיינו בעל נכסים ובעל הכנסה כלשהי - ואינך צריך להשפיל עצמך יום יום בפני מעביד מרושע או פירמה, או בפני כוחות השוק הבלתי מובנים והקטלניים – אזי כבר קיצרת דרכך אל נתיבי האושר הנעלמים.
אם כך, האדם החופשי מבחינה כלכלית, פיזית ונפשית, ובמידה שלא נופל לתוך חיי השיעמום הנלוזים ושוקע לתוך עולם ההימורים, התאוות ההינדונסטיות או ההרפתקנות חסרת השחר, הינו בשל להגשים עצמו לקראת הקטגוריה השלישית.
הקטגוריה השלישית, הקשה ביותר להשגה, מושגת באמצעות ראיה טהורה כלפי אובייקט כלשהו. כאשר אנו מצליחים להתנתק מצורכי הרצון כפי שציינו קודם (הפגת דאגות והפסקת סיפוק מאווים שונים, בעיקר בעיניני החומר) מתקרבים אנו לדרגה גבוהה זו הקרויה לעיתים גאונות, אותן יצירות קלאסיות המעורכות בכל הדורות ונובעות מכך שאינן מעוגנות בחיי השעה הרגעיים של דור זה או אחר. יוצרים מסוג זה גם אינם זקוקים לחיבוקו ההרסני של בני דורם, וחלקם אף נמשך אל הגאונות היצירתית האובייקטיבית עד כי הם מאבדים את הדרכים הנורמטיביות והם חגים כפרפרים סביב הנורה של עצמם, סובלים ומתענים ומאבדים עמם לדעת או נכלאים במוסדות שונים. זהו אפוא "האושר" העילאי ובמידה שהדבר נראה לכם נסו וקחו זאת.
מעטים הם אלו המצליחים לטפס אל נתיבי ההגשמה של הקטגוריה השלישית (ורובם ידועים ומוכרים לנו ואין צורך להזכיר את שמם). רוב יצורי האנוש חיים את חייהם מתוך איוולת וצרות אופק, מבזבזים את כשרונותיהם ורכושם במלחמתם המתמדת לספק את צרכיהם וכנגד השיעמום, ושהדי במרומים שבחברה הפוסט מודרנית רבים הם מפיגי השעמום בערי ההימורים הענקיות כגון לאס ווגאס, בצפייה במרקעי הטלוויזיה בתוכניות מתוכנתות למוחות בינוניים, מעליהם שולחים מדי פעם בפעם פרסומאים את חכתם כדי לדוג עוד פיסת הכנסה מאותם יצורים המשועממים, הכמהים לעניין כלשהו ע"מ להעביר חייהם.
ורק שופנהאואר ז"ל עדיין מחייך מתוך כתביו, מניד ראשו המכוער ואומר: "והרי אמרתי לכם".
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד- אני חושב שאושר הוא הצפה של אנדורפינים. אושר זו המצאה דתית שמנסה לתת קצת "טעם" להמוני המאמינים הסובלים. אדם רציונלי לא מאמין באושר. הוא בהחלט חווה שמחה מדי פעם בפעם.
הרבה פרחים הרחתי בימי חיי הארוכים ![/emoticons/qirn__Spiderman_dance.gif Spider-Man_danc]() ![/emoticons/tkkc__leopard.gif leopard]()
|
|
בתגובה ל: ברוך הבא מאת: הומו זקן על הטיילת כל שנותר הוא לכוון לאותם פיקים הקרויים אושר כגון מוסיקה, מין, אוכל, אלכוהול וכו :-)
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: ברוך הבא מאת: הומו זקן על הטיילת סה"כ הם שני קצוות של אותו החבל.
מהו אדם רציונלי? האם אפשר בכלל להגדיר מישהו כרציונלי? ואולי הרציו הוא בסה"כ עוד אלמנט התנהגותי שלא בהכרח חשוב יותר משאר האלמנטים?(ואני חושב שתסכים איתי שעדיף לו לאדם שיהיה לא רציונלי אך שמח ומאושר מאדם רציונלי אך לא /שח ולא מאושר).
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: אושר הוא מצב נפשי ורגשי בדיוק כמו סבל מאת: אוממי ללא תוכן
"אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" (ז.פ.) "עדיף אלף מקנאים מאחד מרחם" (ז.פ.) "דמוקרטיה - שני זאבים וכבשה אחת מצביעים על מה לאכול לארוחת הצהריים" (לא ידוע) מנהל את פורום אקטואליה: http://www.agenda.co.il/42הפשרות של היום - הן הנורמות של מחר אין ייאוש בעולם כלל! אני תינוק שנשבה, או מיי גוד!
|
|
בתגובה ל: לא מסכים שהוא נפשי, כן מסכים שהוא רגשי. מאת: Ja Tomer אני יודע שההבדל היחיד בינהם הוא גורם הזמן.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: הם די הולכים ביחד מאת: אוממי אני דווקא חושב שהרגש חוסם את הנפש. ורק אם תרסן את הרגש הנפש תוכל לחוות באמת.
"אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" (ז.פ.) "עדיף אלף מקנאים מאחד מרחם" (ז.פ.) "דמוקרטיה - שני זאבים וכבשה אחת מצביעים על מה לאכול לארוחת הצהריים" (לא ידוע) מנהל את פורום אקטואליה: http://www.agenda.co.il/42הפשרות של היום - הן הנורמות של מחר אין ייאוש בעולם כלל! אני תינוק שנשבה, או מיי גוד!
|
|
בתגובה ל: אני לא חושב מאת: Ja Tomer במחילה מכבודך,הסבר נא.
אני חושב שהרגש והנפש שונים בגלל גורם הזמן מכיוון וכשאדם עצוב ברגע מסוים אז הוא סתם עצוב אבל אם הוא עצוב לתקופה ארוכה או כאי תלות בגורמים "משמחים" או בצורה אופיינית אז הוא בדכאון.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: אני לא לגמרי מבין למה אתה מתכוון מאת: אוממי רגש ויצר הם האיזור הנמוך שלנו. רגש - בצורה לא מרוסנת, גורם לנו להזיות שווא, טובות ורעות כאחד.
היצר - גורם לנו לעשות דברים שלא עברו את הרציונל, לטובת סיפוקו. למשל לאכול, למשל סקס, וכו'.
עכשיו אני לא בא ואומר, בוא נפסיק לאכול, ובטח ובטח לא אומר בוא נפסיק לעשות סקס :)
מה שאני אומר, זה שבתהליך של עבודה עצמית, כאשר אתה מצליח לרסן את הרגש והיצר ולא לתת להם לטלטל אותך מלמעלה למטה, רק אז הנפש שלך יכולה לחוות באמת את החיים.
"אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" (ז.פ.) "עדיף אלף מקנאים מאחד מרחם" (ז.פ.) "דמוקרטיה - שני זאבים וכבשה אחת מצביעים על מה לאכול לארוחת הצהריים" (לא ידוע) מנהל את פורום אקטואליה: http://www.agenda.co.il/42הפשרות של היום - הן הנורמות של מחר אין ייאוש בעולם כלל! אני תינוק שנשבה, או מיי גוד!
|
|
בתגובה ל: אז ככה: מאת: Ja Tomer כשאתה מדבר על "האזור הנמוך שלנו" אתה מתכוון במשמעות הפרואדינית דוגמת האיד?
אם הבנתי אותך נכון אזי היצר הוא כוח מניע(אין ויכוח בנושא). הרציונל-סופר אגו?סף המודע? סתם התנהגות "נכונה" ומקובלת חברתית או דבר אחר?
רגש-לא הבנתי,גם במצבים רגשיים קיצוניים אנשים לא בהכרח מפתחים הזיות,אני יודע שהרגש משפיע על ראיית העולם,אדם מאושר יראה את הצדדים הטובים ואדם מדוכא יראה את הצדדים השליליים,מעבר לזה לא ממש הבנתי.
אם אני מנסה לנסח במילים אחרות את כוונתך אני מגיע לטיעון הבא.
על מנת לחוות את החיים כפי שהם על האדם לשלוט ביצריו ורגשותיו,עליו לשלוט בצד הבהמי שבו ולא להשלט על ידו.
לכך התכוונת?
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: צר לי,עדיין לא הבנתי מאת: אוממי ללא תוכן
"אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" (ז.פ.) "עדיף אלף מקנאים מאחד מרחם" (ז.פ.) "דמוקרטיה - שני זאבים וכבשה אחת מצביעים על מה לאכול לארוחת הצהריים" (לא ידוע) מנהל את פורום אקטואליה: http://www.agenda.co.il/42הפשרות של היום - הן הנורמות של מחר אין ייאוש בעולם כלל! אני תינוק שנשבה, או מיי גוד!
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד- טרם קראתי את המסה שלך, אבל אני אקרא בהקדם האפשרי. רציתי רק לאחל לך שהות נעימה ופוריה איתנו!
מוניקה.
|
|
בתגובה ל: מידד ברוך הבא! מאת: מוניקה ובהזדמנות זו, יום שלישי, בית אריאלה בין 18:30 ועד 23:00 כמדומני הרצאה של 4 פילוסופים בכירים בינהם אדיר כהן מורי על הסימביוזה בין הומור ופילוסופיה מכמה וכמה בחינות. מומלץ!
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד-
התחלתי לקרוא לעומק (וסליחה על האיחור, היו לי בעיות התחברות קשות לאינטרנט, במהלכם החלפתי את בזק בהוט) ואני לא מצליחה להתמודד עם מסה כה גדולה בבת אחת.
אני אתייחס לדבריך בחלקים, ויתכן שאם לא אסכים עם משהו, הרי שטעיתי מפני שבסופו של המאמר שלך, הייתי מגלה שאתה מסכים איתי :)
על שופנהאור לא למדתי לעומק באופן אקדמי, והידע שלי הוא מקריאת חומר ברשת בלבד. מוזר לי שאתה מביא לדוגמה את שופנהאור, כשמטרת המאמר, ואולי אני טועה, הינה ללמד את האדם איפה האושר האמיתי?
ולדעתי, האושר הוא משהו רגעי, אנחנו משיגים אותו אם ב"קניה" חומרית ואם בהשגה אישית לא חומרית, השאלה מה עושים עם זה לאחר מכן? זוכרים את זה? מתענגים על זה? או שוכחים את זה? או שוללים ואומרים לעצמנו זו היתה אשליה?
|
|
בתגובה ל: מידד היקר! מאת: מוניקה "מוזר לי שאתה מביא לדוגמה את שופנהאור, כשמטרת המאמר, ואולי אני טועה, הינה ללמד את האדם איפה האושר האמיתי?"
בספרו של שופנהאואר "הגיונות" תמצאי את תורת האבדימנולוגיה שמטרתה כן למצוא אושר בתוך הכאוס הקיים או הלא קיים או אולי הייתי צריך לומר אם אין חופש בחירה == דטרמיניזם.
כתבת: "ולדעתי, האושר הוא משהו רגעי, אנחנו משיגים אותו אם ב"קניה" חומרית ואם בהשגה אישית לא חומרית, השאלה מה עושים עם זה לאחר מכן? זוכרים את זה? מתענגים על זה? או שוכחים את זה? או שוללים ואומרים לעצמנו זו היתה אשליה?"
אושר הוא אכן פיקציה והדבר הקרוב ביותר לאושר עילאי הוא אחד ויחיד לטעמי: אורגזמה אין דבר שנוכל להשוות לאותן מספר שניות של איבוד חושי כללי.
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: תגובה ראשונה לתגובה הראשונה: מאת: -מידד- שאומרות שאוכל מביא להם יותר הנאה מאשר אורגזמה.
לא יודעת איך ישמע מה שאומר, כי כן טעמתי אורגזמה טובה, ותסלחו לי, כן? אני רק רוצה להסביר שאני באה מנקודת התחלה טובה. מה שרציתי לומר, זה שאולי אורגזמה היא יותר זמינה, אבל יש דברים, זמינים הרבה פחות, שמהנים, לדעתי, יותר.
הפעם הראשונה שחוויתי הנאה כזו היתה כשציירתי ציור שמאד אהבתי. הרעיון היה שלי, הכל הרגיש לי מקורי, לצבעים היה ריח מדהים (סוג של אקריליק) והמוסיקה שהשמעתי לעצמי ברקע התאימה להפליא. זו היתה הנאה, כן, עילאית, שהתפרשה על פני כמה ימים.
ויש לי עוד כמה דוגמאות כאלה, אך כפי שאמרתי, הן הרבה פחות זמינות, אבל בעלות עוצמה גדולה יותר.
|
|
בתגובה ל: יש, נדמה לי רק נשים מאת: מוניקה ציור אכן יכול לרגש כמו מוסיקה, אוכל, חברים, שיחה טובה ועוד אך אין לי ספק שאם נמדוד עפ"י נתונים פיזיולוגיים את מה שמתרחש במוח שלך באותן שניות ספורות את תגלי שחווית האושר מהציור לאורך ימים לא מתקרבת לעוצמה האורגזמית.
במובן מסויים אין סיבה טובה להשוות בין ה-2, ממש כמו דבש ואמבה אך עניין הזמינות האורגזמית (אגב אחד המוטיבים הדומיננטיים ביותר במוח הגברי הנחות) נובע ברובו ובעיקרו על שום עוצמתו הבלתי ניתנת להשוואה ואת זה אני יכול לומר כגבר כמובן :-)
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: מידד היקר! מאת: מוניקה ולא מצב מתמשך?
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: למה את חושבת שאושר הוא מצב רגעי מאת: אוממי לכן אנחנו מבדילים אותו ממצבים אחרים. הוא מתחיל כשאתה לא מאושר, הוא מגיע לפסגה, ואז יורד חזרה. אילולא היה כזה, לא היינו מכנים אותו בשם ולא היינו מבדילים אותו ממצבים אחרים.
|
|
בתגובה ל: מפני שלאושר יש פסגה מאת: מוניקה הוא חייב להיות רציף או שאפשר יהיה לתאר אותו כקבוצה בעלת ערכי מינימום ומקסימום,הרי הוא יכול להגיע לפסגה רק בהשוואה לשאר ערכי מצב האושר.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: כדי שלמשהו יהיה פסגה או שיא מאת: אוממי
יש גראף כמו גבעה, שמתחיל באיקס שווה 0.0001 ומסתיים באיקס שווה 1.2 כאשר הפסגה שלו יכולה להגיע ל-ווי 2 או 10 או משהו אחר, ויש גראף גבעה (שכחתי את ההגדרה, סליחה :) שמתחיל ב-100 ומסתיים ב-200, ועדיין ייחשב לרגעי לעומת תקופת חיים שלמה.
|
|
בתגובה ל: זה שהוא רגעי לא אומר שהוא לא רציף מאת: מוניקה שיא הוא תמיד שיא ביחס לערכים מאותו הסוג.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד-
"האישה, כאם לעתיד, חייבת בראש ובראשונה להשיג בן זוג ע"מ ללדת, וחייבת גם במפרנס לעולליה הרכים עד להתבגרותם."
נכון לתקופה הפטריארכלית שאנחנו חיים בה. אבל לא בטוח שתמיד היה כך. אם מיתוס ואם אמת, נהוג לדבר על תקופה מטריארכלית בה נשים חיו בקבוצות והגבר היה מגיע להפרות וברגע שלא היו צריכים אותו יותר, היה עוזב, או "נעזב", ע"י קבוצת הנשים.
|
|
בתגובה ל: המשפט הזה: מאת: מוניקה "והיה אם יום אחד "הפארסה" הזו תסתיים, דהיינו, משהו במנגנון הביו-כימי האנושי ישתבש, ויתכן לשם השערה כי גברים ימשכו רק לגברים ונשים תמשכנה רק לנשים, אזי יפסק קיום הגזע האנושי כפי שהוא."
יש דרכים אחרות לגרום לבני אדם להיוולד, וזה כבר קורה היום. היה סיפור עם שיבוט עובר, רק כדי לקחת ממנו תאי גזע לריפוי מחלות קשות. העוב הומת בשבועותיו המוקדמים, בגלל רעש גדול שהוקם סביב הניסוי, על ידי אנשי זכויות אדם, אנשי דת ועוד. זה היה בבריטניה.
אבל אולי לא הבנתי אותך טוב: למה התכוונת ב"שיבוש המנגנון הביו כימי האנושי"?
|
|
בתגובה ל: המשפט הבא: לא בטוח שהוא נכון מאת: מוניקה מבחינה ערכית אידאית ולא פיזית.
בובלינים למיניהם תמיד יהלכו על הכדור הזה עד שתבוא עלינו שואה פיזית.
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: אזי יפסק קיום הגזע האנושי כפי שהוא מאת: -מידד- אני לא יודעת מה זה בובלינים. ערכתי חיפוש לפי מילה זו עכשיו, ואם זה קשור לאח הגדול, דע לך שאני לא אוהבת טלויזיה ואני לא צופה בה. ואם זה קשור לספר מד"ב שטרם קראתי, אז - טרם קראתי :) (נדמה לי שללארי ניבן יש בובלינים באחד הספרים שלו)
|
|
בתגובה ל: רק לידיעה מאת: מוניקה מה דעתך על פיקניק בשולי הדרך של האחים סטרוגצקי? ואם כבר מכירה אז מה דעתך על העיבוד הקולנועי העצום של אנדרי טארקובסקי STALKER?
כמו כן סולאריס של סטניסלב לם + שוב העיבוד הקולנועי המדהים של טארקובסקי גם כן.
מדע בדיוני לא כולל פנטזיה אני מניח ובכל זאת, יצא לך לקרוא את הטרילוגיה של פטרישיה מקיליפ: בעל החידות מהד?
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: מדע בדיוני פילוסופי מאת: -מידד-ואני יודעת שהן כאלה, מבלי להכיר. לפני כמעט 3 שנים התחלתי לקרוא רק מד"ב, מלבד חומר לימודי, וטרם הגעתי לספרים נהדרים אלה, ואני יודעת שהם כאלה מהמלצות של אנשים שאת טעמם ודעתם אני מעריכה. את סולאריס אני חושבת שיש לי בספריה, הוא מחכה שיקראו אותו, ואת "בעל החידות מהד" קיבלתי לפני שנה כמתנה ליום הולדת, אבל מאז התעסקתי עם ספרים אחרים. ספר שמאד נהניתי ממנו לאחרונה: פרנהייט 451. וכן, למרות שזה נשמע לא מדויק, מדע בדיוני הולך יחד עם פנטסיה, ובכנסים ומקומות גדולים, זה הולך יחד עם אימה גם. על מנת לסתום חור בהשכלה, אני קוראת עכשיו את שר הטבעות, וזה ספר ארוך במיוחד. ניסיתי להתקרב לחומר הזה לפני כעשר שנים, ללא הצלחה, אבל משום מה, עכשיו הוא מדבר אלי. יש לי רשימת ספרי מד"ב ופנטסיה שקראתי עד כה, ובמקביל, אני מנהלת את פורום מדע ביוני ופנטסיה באג'נדה, יחד עם שותפי, קפטה. אתה יותר ממוזמן לבקר!
|
|
בתגובה ל: נתת כאן דוגמאות איכותיות מאת: מוניקה מדע בדיוני ופנטזיה. היום אני קורא פילוסופיה, נאורולוגיה, פסיכולוגיה ומוסיקולוגיה בעיקר.
לא מוצא את עצמי נמשך לז'אנרים הללו שבנערותי אהבתי כמו אסימוב ושו"ת...
קורא בפעם השניה כעת את "המיתוס של סיזיפוס" של קאמי וכמו כן את "האדם מחפש משמעות" של פרנקל.
יום טוב...
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: יפה אמרת אך היום לצערי חבל לי לפנות משאבים לטובת מאת: -מידד- ואני משלימה היום את החסר.
|
|
בתגובה ל: אני לא קראתי מספיק מד"ב מאת: מוניקה ללא תוכן
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: המשפט הזה: מאת: מוניקה והמצב כמו שנראה לא מעודד במיוחד. מוסד הנישואים כפי שנתפס היום הופך להיות יותר ויותר נזיל באופן בלתי מוסרי גם כלפינו וכלפי ילדינו. לדעתי הפורמט החדש בעוד 200 שנים יהיה חיים לבד לאחר שהצאצאים עוזבים את הבית דהיינו אקזיט אחרי 15 שנים :-)
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: זכרים-נקבות זו תאוריה בפני עצמה מאת: -מידד-
חמשעשרה שנים? לא נראה לי. אגב, קצת עלי ואין לי מושג למה זה כך: כל חיי הילדות והנערות שלי התעקשתי לשבת בפינת השולחן. עשיתי זאת משתי סיבות: אחת, כי לא אהבתי אמונות תפלות, שתיים, כי באמת לא הבנתי למה אנשים מתחתנים, ולא היו בעיות בין הוריי כלל. אבל אהיה כנה, סיפור שדודה שלי סיפרה לי, על חיי הנישואים שלה, די השפיע עלי. והיא סיפרה לי את זה כשהייתי ממש קטנה, לפני גיל בית ספר :) הסיפור הזה הוכיח לי שאין שום דבר בטוח.
נחזור למוסד הנישואים במה שכתבת. לדעתי הוא אף פעם לא היה משהו. הוא היה פתרון טוב בתקופות שזה התאים להן, והיום זה סתם נגרר מכוח האינרציה, וכל מפיקי החתונות רק נהנים מהלחץ הרובץ על כל אלה שעוברים את גיל העשרים, ומתגבר ככל שעובר הזמן.
אני יכולה לדמיין הרבה דרכים להמשיך להביא צאצאים לעולם, גם מבלי להתחתן, תלוי כמובן בנטיות הסביבה, מבחינה דתית, כלכלית, קידמה ועוד.
|
|
בתגובה ל: המשפט הזה: מאת: מוניקה שניזון מסיפורי האמזונות ביוון העתיקה.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: זה מיתוס של "עוצמה נשית" מאת: אוממי מפני שפיזית, הנשים פחות חזקות מגברים, אלא אם מדברים שנשים מאסיביות, שגם כיום יש כדגומתן. אני לא אשכח את הסרטון שרץ פעם במייל, על אישה שחורה אמריקאית מוכה, שנמאס לה שהוא מכה אותה. השכנים צילמו איך היא רודפת אחריו ברחוב ומכסחת אותו, ופתאום הצופה חושב: איך בכלל היתה אישה מוכה מלכתחילה? הוא כזה קטן פיזית לעומתה! מיתוס או לא, נשמע לי די הגיוני, אם הנשים היו חזקות. ואיך זה אצל האריות? אם אני לא טועה, הנקבה היא החזקה שם פיזית.
|
|
בתגובה ל: נראה לי כמיתוס רק מסיבה אחת: מאת: מוניקה זה לא המקרה, אצל אריות. אני כבר לא זוכרת אצל איזו חיה, הנקבה חזקה יותר מהזכר, ואני מתכוונת למשהו ממשפחת החתוליים feline.
|
|
בתגובה ל: נראה לי כמיתוס רק מסיבה אחת: מאת: מוניקה מעבר לכך שאין לו אזכור הסטורי רציני(כמובן ההיסטוריה נשלטה ע"י גברים...בלעכס).
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: יש עוד המון סיבות לוגיות שמפריכות את המיתוס הזה מאת: אוממי אם עד עכשיו התיחסתי למיתוס הזה כמיתוס עם אפשרות קיום בעלת סיכוי סביר, עכשיו, כשהזכרת את מינם של ההיסטוריונים, אני תוהה איך היתה נראית ההיסטוריה אילו היו מעורבות נשים בכתיבתה, ואולי זה לא מיתוס? פסלי הוונוס העתיקים האלה, הסגידה לפוריותן של נשים, כן מראה אפשרות למצב כזה בעבר.
לגבי היסטוריוניות, בטח היו מספר נשים פה ושם, לפני ברברה טוכמן, אני פשוט לא מכירה.
|
|
בתגובה ל: עכשיו אני בכלל סקפטית מאת: מוניקה בניגוד לטענת הפמיניזם הרדיקלי המין הגברי לא קושר וזומם נגד המין הנשי.
היום נשים הן חלק מהממסד האדמי והעובדה היא שהן מצייתות לכללי הז'אנר כמו הגברים לכן אני לא חושב שההיסטוריה היתה נראית שונה אם היו היסטוריוניות קדומות.
כל התרבויות הפוליאתאסטיות סגדו לאלות פריון כאלו ואחרות (למעט האנימסיטיות ) בלי הרבה קשר למעמד הנשים באותה חברה.
"אין מה לעשות,כך העולם מחולק חלק לוקה בנפשו... וחלק ציוני " ערביXY
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד- הקטגוריה השלישית, הקשה ביותר להשגה, מושגת באמצעות ראיה טהורה כלפי אובייקט כלשהו. כאשר אנו מצליחים להתנתק מצורכי הרצון כפי שציינו קודם (הפגת דאגות והפסקת סיפוק מאווים שונים, בעיקר בעיניני החומר) מתקרבים אנו לדרגה גבוהה זו הקרויה לעיתים גאונות, אותן יצירות קלאסיות המעורכות בכל הדורות ונובעות מכך שאינן מעוגנות בחיי השעה הרגעיים של דור זה או אחר. יוצרים מסוג זה גם אינם זקוקים לחיבוקו ההרסני של בני דורם, וחלקם אף נמשך אל הגאונות היצירתית האובייקטיבית עד כי הם מאבדים את הדרכים הנורמטיביות והם חגים כפרפרים סביב הנורה של עצמם, סובלים ומתענים ומאבדים עמם לדעת או נכלאים במוסדות שונים. זהו אפוא "האושר" העילאי ובמידה שהדבר נראה לכם נסו וקחו זאת."
אוקי, כאן אתה נותן עצה איך להיות מאושר. תודה. מסכימה עם הרוב, אבל לא הבנתי את התפנית מהצגת הדרך לאושר אל ההפחדה "כי הם מאבדים את הדרכים הנורמטיביות והם חגים כפרפרים סביב הנורה של עצמם, סובלים ומתענים ומאבדים עצמם לדעת או נכלאים במוסדות שונים." האם אתה מתריע כאן שגם עם אושר עילאי, יש גבול - לכן, שימו לב שלא תעברו אותו? אגב, למה השימוש בתאור "חיבוק הרסני"? אם אני מתרכזת בהשגה האישית שלי, ולא מחפשת דרכים לדכא את עצמי, אז אני לא רואה את החיבוקים ההרסניים האלה בכלל, לא כך?
"מעטים הם אלו המצליחים לטפס אל נתיבי ההגשמה של הקטגוריה השלישית (ורובם ידועים ומוכרים לנו ואין צורך להזכיר את שמם). רוב יצורי האנוש חיים את חייהם מתוך איוולת וצרות אופק, מבזבזים את כשרונותיהם ורכושם במלחמתם המתמדת לספק את צרכיהם וכנגד השיעמום, ושהדי במרומים שבחברה הפוסט מודרנית רבים הם מפיגי השעמום בערי ההימורים הענקיות כגון לאס ווגאס, בצפייה במרקעי הטלוויזיה בתוכניות מתוכנתות למוחות בינוניים, מעליהם שולחים מדי פעם בפעם פרסומאים את חכתם כדי לדוג עוד פיסת הכנסה מאותם יצורים המשועממים, הכמהים לעניין כלשהו ע"מ להעביר חייהם."
לא הבנתי את הפיסקה הזו, או יותר נכון, לא הבנתי את מיקומה כאן. הלא לכל אחד מושג אינדיבידואלי לאושר, אז למה לי להחליט בשביל אחרים מה גורם להם אושר? אולי זה האושר בהתגלמותו עבורם?
"ורק שופנהאואר ז"ל עדיין מחייך מתוך כתביו, מניד ראשו המכוער ואומר: "והרי אמרתי לכם".
שופנהאואר, עד כמה שידוע לי, לא היה מאושר. עשה עלי רושם של פסימיסט נרגן. והמשפט האחרון שציטטת ממנו "והרי אמרתי לכם" - לא עושה טוב ולא בדיוק נותן השראה לאושר. כמעט כמו בכביש: לי לא איכפת מי צודק, איכפת מי חכם. אם אנשים מטורפים מנסים לדרוס אותי, אני לא רוצה להיות צודקת ונכה או מתה, אני מעדיפה לנסות למצוא את הדרך לאושר ולא את הניסוח/תאוריה לאושר.
|
|
בתגובה ל: ועכשיו לפיסקאות האחרונות שכתבת :) מאת: מוניקה מהי תראפיה פילוסופית איך שאני תופס אותה:
אני נוהג לחלק את הפילוסופיה ל-2 שלא באופן הסטנדרטי: יוון העתיקה, הקלאסית והמודרנית. אני טוען שמדובר בפילוסופיה אידאליסטית ואקזיסטנציאליסטית.
התאוריות של שופנהאואר היו תחילת האקזיסטנציאליזם ושבירת המוסכמויות של האידאה לטובת הלכה למעשה. שופנהאואר היה איש מריר? אמת, נירגן? אמת אבל במקביל היה גם ריאלי והוא אמר את האמת בפרצוף: החיים בבסיסם מרים וקשים לאחר שעברת את נערותך והגעת לפסגת ההר, כעת אתה ניצב מול הירידה אל העמק שממנו אין חזרה. האושר הוא אסקפיזם מאוד מקובל ורצוי אך מה שאנשים לא מבינים שהמאבק האינסופי בין מה שפרוייד הגדיר באופן יוצא מן הכלל: איד, סופר-אגו ומה שביניהם אגו גורמים לנו לדחות את התובנה הפשוטה ביותר שאושר רגעי או ארוך ככל שיהיה הוא מקור לרצות עוד ועוד ועוד ממנו על חשבון התמודדות עם המראה האידאית של הקיום שלך. ןלשאלתך המצויינת: "האם אתה מתריע כאן שגם עם אושר עילאי, יש גבול - לכן, שימו לב שלא תעברו אותו?" אכן כן! אנשים מתמכרים ל-"אושר" שהוא סם לכל דבר ללא כל תכלית אמיתית. שאלת כמו כן: "אגב, למה השימוש בתאור "חיבוק הרסני"? אם אני מתרכזת בהשגה האישית שלי, ולא מחפשת דרכים לדכא את עצמי, אז אני לא רואה את החיבוקים ההרסניים האלה בכלל, לא כך?" זו בדיוק האלגוריה שכן האושר הוא אויבנו המר אם עדיין זה לא השתמע מדברי :-)
שאלת: "לא הבנתי את הפיסקה הזו, או יותר נכון, לא הבנתי את מיקומה כאן. הלא לכל אחד מושג אינדיבידואלי לאושר, אז למה לי להחליט בשביל אחרים מה גורם להם אושר? אולי זה האושר בהתגלמותו עבורם?"
מי שעבורו זה האושר מקומו לא בדיון הזה ואני מתנצל מראש אם אני נשמע מתנשא.
"כמעט כמו בכביש: לי לא איכפת מי צודק, איכפת מי חכם. אם אנשים מטורפים מנסים לדרוס אותי, אני לא רוצה להיות צודקת ונכה או מתה, אני מעדיפה לנסות למצוא את הדרך לאושר ולא את הניסוח/תאוריה לאושר."
אם כך מדוע את עוסקת בפילוסופיה שברובה נולדה ממצבים מורבידיים?
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: תראפיה פילוסופית מאת: -מידד- היה לי חשד שלכיוון הזה אתה חותר, אבל לא הייתי בטוחה.
לגבי השורה הזו: "מי שעבורו זה האושר מקומו לא בדיון הזה ואני מתנצל מראש אם אני נשמע מתנשא." - אני חושבת להיפך! זה המקום של כולם כי כך אנחנו מפרים אחד את השני. אני כל פעם מופתעת מחדש כמה אור, ומבלי להתכוון כלל, מסוגל לשפוך על מחשבותי, אדם שאני לא מסכימה איתו בעליל. כמובן אם זה אדם שמסוגל לנסח ולדון בגישותיו ודעותיו, הוא כביכול מראה לי מראה הפוכה של עצמי, ועל ידי כך הוא גורם לי לפקפק רגעית בדעותי, על מנת שבהמשך הן תתחזקנה עוד יותר, אבל גם יהיו מחושלות יותר.
ודבר אחרון: לא הבנתי איך הגעת למסקנה שאני עוסקת בפילוסופיה שברובה נולדה ממצבים מורבידיים? על מה אתה מבסס את זה? מה שהכי מאפיין את הפילוסופיה שלי זו התהייה, וכמעט ולא איכפת לי מה הנושא.
|
|
בתגובה ל: עכשיו יותר ברור לי למה התכוונת מאת: מוניקה ברור שהפריה או שיקוף הפוך לדעותייך זה הבסיס המוצלח ביותר לדו שיח כמובן אם הקטבים לא אמוציונאליים במיוחד או שהנושא בעל משמעות מה שאני לא יכול לומר לדוגמא על פוליטיקה :-)
האדם מוליד את האידאות בתוכו בלבד, הטראפיסט הפילוסופי במיוחד מטרתו לעזור להפרות את המחשבה שתוביל ללידת אידאה שבד"כ הפוכה ממחשבה שהיינו בטוחים בה עד כה או לא חשבנו עליה מעולם או סתם מפרה ומחזקת הסכמה קיימת.
אני כנראה לא ניסחתי נכון, לא טענתי שאת ניזונה מפילוסופיה מורבידית אלה שרוב האידאות הגדולות ביותר בעולם הפילוסופיה נולדו כתוצאה מסיטואציות ומצבים מורבידיים.
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: הבהרות: מאת: -מידד-
לתהליך שהוביל את אריסטו לקטלג את הטבע, קיטלוג שאנו משתמשים בו עד היום, אבל זו דוגמה להישג פילוסופי גדול, שלדעתי לא נולד מסיטואציה או מצב מורבידי. אלא אם אתה חושב אחרת?
|
|
בתגובה ל: לא יודעת אם לקרוא לזה אידאות מאת: מוניקה ולא ברור אם היה אדם בודד וזעף או חביב וסוציאלי. דבר אחד ברור לי שאין לבלבל מושגים ותורות הקרובות יותר למדע כמו קיטלוג הטבע והפיזיקה לעומת אידאות פילוסופיות נטו ועליהן דיברתי.
מ
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
בתגובה ל: אריסטו אכן שילוב פואטיקה בדבריו מאת: -מידד- אבל מכיוון שפילוסופיה היא אם המדעים ותחילת המחקר של האדם את הסביבה ואגם את הפנים שלו, שני הדברים שהזכרנו שייכים לפילוסופיה, לכן אפשר לשים אותם באותו סל בדיונים מסוימים.
|
|
בתגובה ל: חדש פה מאת: -מידד- באמת כתבת הרבה בשביל הודעה ראשונה, וזה יותר מדי לשעה כזו בלילה. אני אקרא ואגיב, כמובן.
|
|
בתגובה ל: ברוך הבא! מאת: Pandemonium ללא תוכן
הכל ידוע והרשות נתונה!
|
|
|
 |
|